Netanjahu proponuje utworzenie dwóch państw - organizacja OneVoice zadowolona, ale domaga się konkretnych działań

21.03.2013, 12:57aktualizacja: 21.03.2013, 12:57

TEL AWIW, Izrael, 20 marca 2013 r. /PRNewswire/ - W Jerozolimie odbyła się dziś konferencja z udziałem prezydenta Stanów Zjednoczonych Baracka Obamy i premiera Izraela Beniamina Netanjahu, podczas której politycy rozmawiali o wspólnych wartościach i interesach swoich państw.

(Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20120428/DC96873LOGO-b)

Premier Netanjahu wypowiedział się też na temat stanowiska nowego rządu Izraela w kwestii procesu pokojowego, deklarując wolę dążenia do pokoju z Palestyńczykami i urzeczywistnienia idei dwóch państw dla dwóch narodów.

"Izrael w pełni popiera rozwiązanie dwóch państw dla dwóch narodów. Wyciągamy rękę do narodu palestyńskiego na znak pokoju" - mówił Netanjahu (http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4359177,00.html) w trakcie konferencji.

Organizacja OneVoice Israel (http://www.onevoice.org.il/) (OVI) z zadowoleniem przyjmuje to oświadczenie i zobowiązanie ze strony premiera, twierdząc że zobowiązanie to musi teraz znaleźć odzwierciedlenie w konkretnych działaniach rządu Izraela.

"W 2009 roku, w przełomowym przemówieniu na Uniwersytecie Bar-Ilan, premier Netanjahu zadeklarował poparcie dla rozwiązania dwóch państw - mówi Tal Harris, dyrektor wykonawczy OVI. - Teraz przyszedł czas obrócić te słowa w czyn. W sytuacji, gdy szanse na zbudowanie dwóch państw nikną z dnia na dzień, nie wystarczy sama wizja. Netanjahu ma teraz wyjątkową okazję skierowania relacji z Palestyńczykami na nowe tory poprzez zaprzestanie obustronnych zaczepek, wzajemnej przemocy oraz rozrachunków i pójście w stronę konkretnych, pozytywnych działań. Wybierając pokój, Netanjahu narazi się wprawdzie na ostrą krytykę w koalicji, ale zyska za to silne poparcie większości Izraelczyków".

Przez cały czas trwania wizyty prezydenta Obamy w Izraelu, dziesiątki przedstawicieli młodzieżówki OVI przychodzi w okolice planowanych miejsc wystąpień Obamy w celu zbierania na ogromnym plakacie "traktatowym" podpisów obywateli Izraela popierających zakończenie konfliktu.

W ramach akcji planowanych w całym Izraelu przedstawiciele OVI zgromadzą się w czwartkowy wieczór pod budynkiem Międzynarodowego Centrum Konferencyjnego przed wystąpieniem Baracka Obamy.

Ruch OneVoice (http://www.onevoicemovement.org/) dąży do nagłośnienia opinii zwykłych Izraelczyków i Palestyńczyków, dając im narzędzie do nakłaniania wybranych przez siebie przedstawicieli do popierania rozwiązania dwupaństwowego. Ruch działa na rzecz wypracowania kompromisu i stworzenia kapitału ludzkiego zdolnego mobilizować ludzi do egzekwowania od rządzących odpowiedzialności za wynegocjowanie kompleksowego i trwałego porozumienia, które zakończy okupację, zapewni obydwu stronom bezpieczeństwo i pokój oraz rozwiąże wszystkie problemy związane ze statusem ostatecznym negocjacji (final status), a to wszystko w zgodzie z prawem międzynarodowym i wcześniej zawartymi umowami dwustronnymi. OneVoice skupia się na angażowaniu obywateli w sprawy społeczne, szkoleniu młodych przywódców oraz kampaniach na rzecz podnoszenia świadomości społeczeństwa i umożliwiania oddolnych inicjatyw w zakresie dochodzenia swoich praw przez obywateli. Ruch promuje także odpowiedzialność, żądając zmiany i dążąc do realizacji pokojowej wizji przyszłości.

Źródło: The OneVoice Movement

KONTAKT: