Ołdakowski: 70 lat temu Warszawa stanęła do walki (krótka)

30.07.2014, 13:06aktualizacja: 30.07.2014, 13:06

70 lat temu Warszawa stanęła do walki o wolność i niepodległość całej Polski, przez dwa miesiące stolica była wolną Rzeczpospolitą, a jej granice przebiegały wzdłuż linii barykad - mówił Jan Ołdakowski podczas uroczystości z okazji 70. rocznicy wybuchu powstania warszawskiego.

Dyrektor Muzeum Powstania Warszawskiego podczas środowych uroczystości w Parku Wolności na terenie Muzeum mówił: "To wyjątkowy dzień - 70 lat temu Warszawa stanęła do walki o wolność i niepodległość całej Polski, do walki stanęło całe miasto, dziesiątki tysięcy żołnierzy podziemnej armii i setki tysięcy mieszkańców stolicy".

Ołdakowski podkreślił, że przez dwa miesiące Warszawa "była wolną Rzeczpospolitą, jej granice przebiegały wzdłuż linii barykad". "To wy, powstańcy warszawscy, przez dwa miesiące byliście żołnierzami, obywatelami tej wolnej Polski. Nie dane wam było zwyciężyć, ale przez wszystkie lata po wojnie żyła pamięć o tryumfie pierwszych dni powstania, pamięć o waszej walki i świadectwie wierności największym wartościom, jakie poprzez nią złożyliście" - powiedział.

Podkreślił, że przez wszystkie lata powojenne Polacy uporczywie trwali przy idei wolności dzięki temu, wbrew - wydawałoby się - ostatecznym wyrokom historii, wbrew decyzji wielkich mocarstw.

"Było to możliwe dlatego, że przez te wszystkie powojenne lata trwał etos Armii Krajowej, znak Polski Walczącej był czymś świętym, tak jak brzozowe krzyże kwatery +Zośki+ na warszawskich Powązkach" - powiedział Ołdakowski. Jak mówił, pamięć o powstaniu warszawskim i o Armii Krajowej była jednym ze źródeł historycznego zwycięstwa Solidarności.

Po przemówieniu Ołdakowskiego prezydent Bronisław Komorowski rozpoczął odznaczanie powstańców orderami i odznaczeniami państwowymi. (PAP)

sdd/ as/ jbr/

Data publikacji 30.07.2014, 13:06