Otwarto 36-kilometrową trasę rowerową z Torunia do Chełmży

21.06.2015, 19:21aktualizacja: 21.06.2015, 19:21

Nowa 36-kilometrowa trasa rowerowa z Torunia do Chełmży z odgałęzieniem do Kamionek Małych została w niedzielę oddana do użytku. To już trzecia droga zrealizowana przez powiat toruński w partnerstwie z samorządami wojewódzkim i gminnymi.

"Mieszkańcy regionu kujawsko-pomorskiego mogą korzystać z coraz większej liczby dróg dla cyklistów, które powstają na Kujawach i Pomorzu dzięki wsparciu urzędu marszałkowskiego z wykorzystaniem środków Unii Europejskiej. Władze powiatu toruńskiego i bydgoskiego to nasi regionalni liderzy w budowie tras dla miłośników dwóch kółek" - podkreślił marszałek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki.

Oddzielona od szosy droga rowerowa biegnie z Torunia przez Łysomice, Zakrzewko, Tylice i Sławkowo, Mirakowo, Zalesie, Sławkowo i Pluskowęsy do Chełmży. W Sławkowie odchodzi fragment trasy, którym można dojechać nad jezioro Kamionkowskie w Kamionkach Małych.

Inwestycję, która kosztowała 16 mln zł, zrealizowało Starostwo Powiatowe w Toruniu w partnerstwie z samorządem województwa kujawsko-pomorskiego oraz gminami Chełmża i Łysomice. Wcześniej w powiecie toruńskim powstały dwie trasy rowerowe: Toruń - Unisław długości 22 km i Toruń - Osiek długości 12,6 km.

W zeszłym roku w ramach programu, którego liderem był powiat bydgoski, powstało 22 kilometrów ścieżek rowerowych w Bydgoszczy, Dąbrowie Chełmińskiej, Unisławiu, Sicienku i Koronowie. Wraz z istniejącymi trasami stworzyły jeden 100-kilometrowy szlak rowerowy, który wiedzie przez Bydgoszcz i Toruń, a także przez powiaty bydgoski, toruński i chełmiński.

Ścieżki rowerowe w Kujawsko-pomorskiem powstają przy wsparciu środków Regionalnego Programu Operacyjnego. Łączna długość nowo zbudowanych ścieżek i wyznaczonych na zwykłych drogach w całym regionie, po zrealizowaniu trwających jeszcze inwestycji, sięgnie 700 kilometrów. (PAP)

rau/ as/

Data publikacji 21.06.2015, 19:21