Paul G. Allen ogłasza przekazanie kolejnych kwot na rzecz pomocy humanitarnej, która zaspokoi bieżące potrzeby zmagającej się z wirusem ebola Afryki Zachodniej

06.11.2014, 15:43aktualizacja: 06.11.2014, 15:43

Wsparcie pozwoli zaspokoić najbardziej naglące potrzeby i przyczyni się do powstania kluczowej infrastruktury. Część zaangażowanej przez Allena kwoty 100 mln dolarów otrzymają organizacje Action Against Hunger, AmeriCares oraz Direct Relief.

SEATTLE, 6 listopada 2014 r. /PRNewswire/ - Filantrop Paul G. Allen ogłosił dzisiaj przekazanie nowych kwot na rzecz pomocy humanitarnej, które umożliwią natychmiastową pomoc dla zaspokojenia potrzeb ludności z Afryki Zachodniej, która żyje w cieniu wirusa ebola. Wspomniane kwoty już od dziś pozwolą organizacjom pomocowym na dostarczanie żywności, zapasów i zestawów profilaktycznych oraz przebudowę lokalnych ośrodków zdrowia w obszarach dotkniętych epidemią gorączki krwotocznej.

W zeszłym miesiącu Allen ogłosił zwiększenie swojego zaangażowania finansowego w walkę z wirusem ebola do co najmniej 100 mln dolarów. Przekazanie obecnych kwot oznacza, że ponad połowa z zapowiedzianej przez Paula G. Allena kwoty 100 mln dolarów została już przeznaczona na projekty poświęcone profilaktyce, kontroli, leczeniu i walce ze skutkami wirusa ebola.

Nowe kwoty przekazane przez Allena na cele humanitarne obejmują:

• Pomoc w wysokości 1,9 mln dolarów na rzecz Action Against Hunger. Celem jest dostarczenie żywności do pacjentów przechodzących kwarantannę, budowa punktów z wodą i stacji mycia rąk, poprawa świadomości w zakresie profilaktyki gorączki krwotocznej wywoływanej przez wirus ebola oraz przeszkolenie wolontariuszy w lokalnej służbie zdrowia. Konkretne efekty, jakie przyniesie to wsparcie to budowa 20 punktów z wodą w narażonych społecznościach w Sierra Leone; dystrybucja umywalek do mycia rąk, mydła i chloru do 60 miejsc publicznych w Liberii oraz rozdanie 1 600 materiałów edukacyjno-komunikacyjnych w 80 społecznościach i 60 instytucjach w Liberii.
  • Pomoc w wysokości 1,35 mln dolarów na rzecz AmeriCares. Celem jest dostarczenie dodatkowych zapasów i usług do niedoposażonych przychodni w celu poprawy jakości okręgowego systemu zdrowia w okręgu Grand Bassa w Liberii. Wsparcie pozwoli na zapewnienie odzieży ochronnej w krajach najbardziej dotkniętych epidemią. Umożliwi również lepszą komunikację między lokalnymi przychodniami i ośrodkami opieki oraz organizację szkoleń i rozwijanie umiejętności miejscowych pracowników opieki zdrowotnej w zakresie walki z wirusem ebola. Pozwoli to centralnemu ośrodkowi w Grand Bassa na podłączenie się do ośrodków leczenia gorączki krwotocznej ebola i okręgowych systemów zdrowia w czterech sąsiednich okręgach i zapewnienie wsparcia technicznego dla interwencji w tym zakresie.
  • Pomoc w wysokości 1 mln dolarów na rzecz Direct Relief w celu wsparcia nieprzerwanych dostaw zapasów medycznych przez tę organizację i udzielenia wsparcia dla naziemnej obsługi logistycznej w krajach Afryki Zachodniej dotkniętych ebolą. Jak dotąd Direct Relief przekazało 140 ton materiałów medycznych drogą lotniczą i w kontenerach statków oceanicznych.

Wsparcie Paula G. Allena zapewni ochronę pracowników opieki zdrowotnej w terenie dzięki zapewnieniu leków, materiałów profilaktycznych i odzieży ochronnej, jak również transport zapasów medycznych od producentów w Afryce. Pomoże też w ustanowieniu kompleksowego i skoordynowanego systemu zamówień i dystrybucji zapasów, co zagwarantuje sprawną dystrybucję zapasów medycznych w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się wirusa ebola. Zapasy będą rozprowadzane do czterech organizacji partnerskich działających w 47 ośrodkach podstawowej opieki zdrowotnej i leczenia gorączki krwiotocznej w Liberii i Sierra Leone. Zapasy te stanowić będą również wsparcie dla pracy 800 społecznych pracowników opieki zdrowotnej w 500 wioskach w obu krajach, pozwalając im na bezpieczne wykonywanie swojej pracy bez obaw, że zarażą się wirusem.

Jak dotąd ponad połowa z zadeklarowanej przez Allena kwoty 100 mln dolarów została przeznaczona na walkę z wirusem ebola. Fundusze te pozwoliły na:

• dostarczenie 60 tys. zestawów profilaktycznych do Afryki Zachodniej
  • przeszkolenie ponad 8,5 tys. osób w zakresie udzielania pomocy
  • przesłanie ok 90 ton zapasów
  • udzielenie wsparcia około 250 przychodniom
  • zorganizowanie dwudziestu lotów pomocowych w celu dostarczenia niezbędnego sprzętu i zapasów (loty mają odbywać się pod koniec 2014 r.)
  • rozpoczęcie budowy i rekrutację personelu do trzech ośrodków interwencyjnych

Wypowiedzi:

"Skutki epidemii wirusa ebola dotykają nie tylko osób zarażonych - ich zasięg jest to wiele większy - powiedział Allen. - Skutkiem ubocznym jest pozbawienie ludzi możliwości zaspokojenia podstawowych ludzkich potrzeb. Przekazane kwoty pozwolą ludności w Afryce Zachodniej szybciej otrzymać niezbędną opiekę i zapasy, których potrzebują aby wyjść z obecnego kryzysu”.

"Action Against Hunger ściśle współpracuje z agencjami pomocowymi i promocji zdrowia w Sierra Leone i Liberii dążąc do powstrzymania dalszego rozprzestrzeniania się wirusa ebola - zaznaczył Andrea Tamburini, prezes Action Against Hunger. - Wsparcie udzielone przez pana Allena pozwoli na kontynuowanie działań, które ratują ludzkie życie: edukowania społeczności na temat wirusa, polepszania warunków dostępu do wody w zakładach opieki zdrowotnej, szkoleń społecznych pracowników ochrony zdrowia w zakresie rozpoznawania i kierowania na badania pacjentów z podejrzeniem zarażenia wirusem oraz tworzenia zdolności reagowania”.

"Najlepszym sposobem zatrzymania epidemii jest wspieranie pracowników opieki zdrowotnej mających bezpośredni kontakt z pacjentami w Afryce Zachodniej, a pan Allen podjął się wiodącej roli w tym zakresie - oświadczył dyrektor generalny i prezes AmeriCares, Michael J. Nyenhuis. - Dzięki wsparciu fundacji, AmeriCares dokona trwałych zmian w sposobie świadczenia opieki zdrowotnej i przywróci zaufanie pacjentów i pracowników opieki zdrowotnej”.

"Wieloletni partnerzy Direct Relief w Liberii i Sierra Leone bohatersko walczą z wirusem ebola, dbając jednocześnie o utrzymanie dostępu do podstawowych świadczeń zdrowotnych w zakresie wszelkich chorób dla całej społeczności - powiedział Thomas Tighe, prezes Direct Relief. - Wsparcie pana Allena jest kluczowym elementem pozwalającym na zaspokojenie zwiększonych i pilnych potrzeb w zakresie dostarczania zapasów niezbędnych do kontroli wirusa i leczenia osób nim zarażonych oraz zahamowania jego druzgocących skutków pośrednich w całym systemie opieki zdrowotnej”.

Dotychczasowy wkład Paula G. Allena:

Od pierwszych dni epidemii, Paul G. Allen i jego fundacja Paul G. Allen Family Foundation skupiają się na poszukiwaniu funduszy i koordynowaniu strategicznych rozwiązań, które pozwalają na zaspokojenie najbardziej naglących potrzeb bez zbędnej zwłoki. Allen jest również założycielem strony TackleEbola.com - platformy, która pozwala w prosty sposób przekazywać fundusze konkretnym organizacjom i finansować najbardziej palące potrzeby. Jak dotąd fundusze Paula G. Allena zostały przekazane na następujące cele:

• wkład w Amerykański Czerwony Krzyż na finansowanie sprzętu, wolontariuszy i materiałów edukacyjnych w Gwinei, Sierra Leone i Liberii (sierpień 2014)
  • dotacja podwajająca dla Global Giving, która została podwojona przez ponad 700 darczyńców w zaledwie cztery dni. Finansowanie skierowano do dziesięciu grup w celu dystrybucji materiałów sanitarnych, przeprowadzenia szkoleń i produkcji reklam społecznych (sierpień 2014)
  • partnerstwo z UNICEF w celu transportu lotniczego 50 tys. zestawów profilaktycznych do Liberii (wrzesień 2014 r.)
  • partnerstwo z Airlink w celu utworzenia stałego korytarza powietrznego służącego dostarczaniu najpilniej potrzebnej medycznej odzieży ochronnej i środków farmaceutycznych (wrzesień 2014)
  • wsparcie fundacji CDC w celu ustanowienia kryzysowych centrów operacyjnych CDS w krajach najbardziej dotkniętych epidemią - Gwinei, Liberii i Sierra Leone. Ośrodki te pracują na rzecz opracowania systematycznych reakcji wraz z usprawnionym zarządzaniem danymi i systemami komunikacyjnymi do śledzenia choroby i kontaktów pacjentów, co w dalszej perspektywie pozwoli na wykrywanie choroby i zapobieganie jej rozpowszechnianiu (wrzesień 2014)
  • finansowanie Medical Teams International (MTI) w zakresie zapewniania infrastruktury, mieszkań i transportu dla pracowników MTI w Liberii (wrzesień 2014)
  • partnerstwo z organizacją Lekarze bez Granic/Medecins Sans Frontieres w celu wspierania trwających programów kryzysowych związanych z wirusem ebola w Gwinei, Liberii i Sierra Leone (wrzesień 2014)
  • wsparcie dla BBC Media Action na rzecz programów edukacyjnych i komunikacyjnych w dotkniętych krajach, mających na celu podniesienie poziomu wiedzy i świadomości społecznej, wspieranie rządów w zakresie reagowania na kryzys i utrwalanie bezpieczniejszych praktyk zdrowotnych wśród lokalnych społeczności (październik 2014)
  • utworzenie funduszu Ebola Medevac Fund w celu sfinansowania i utworzenia dwóch jednostek izolacyjnych ewakuacji medycznej, które można stosować do bezpiecznej ewakuacji pracowników opieki zdrowotnej z Afryki Zachodniej (październik 2014)
  • partnerstwo z University of Massachusetts Medical School w zakresie organizacji szkoleń, wysyłania pracowników medycznych i dostarczania sprzętu laboratoryjnego na rzecz działań pomocowych w Liberii (październik 2014)

Więcej informacji na stronie: www.tackleebola.com, na Twitterze: @TackleEbola i @PaulGAllen oraz na Facebooku.

Źródło: Paul G. Allen Family Foundation

KONTAKT: