PFN: rok 2018 – Rokiem Prawd Polaków spod Znaku Rodła (komunikat)

27.05.2018, 11:35aktualizacja: 27.05.2018, 11:35

- PFN informuje:

W tym roku mija 80. rocznica uchwalenia Pięciu Prawd Polaków spod Znaku Rodła podczas I Kongresu Polaków w Niemczech. Polska Fundacja Narodowa będzie współfinansować uroczystości upamiętniające to wydarzenie, które odbędą się we Wrocławskim Centrum Kongresowym przy Hali Stulecia 27 maja 2018 r.

Związek Polaków w Niemczech powstał w 1922 roku, mając na celu ochronę praw i interesów polskiej mniejszości narodowej na ziemiach niemieckich. Organizacja szczególnie sprzeciwiała się próbom wynarodowienia 1,5 mln Polaków mieszkających w Niemczech. Od 1932 roku oficjalnym znakiem organizacji było Rodło.

Podczas I Kongresu Polaków Niemczech w 1938 roku organizacja uchwaliła Pięć Prawd Polaków:

1. Jesteśmy Polakami

2. Wiara Ojców naszych jest wiarą naszych dzieci

3. Polak Polakowi bratem

4. Co dzień Polak Narodowi służy

5. Polska Matką naszą – nie wolno mówić o Matce źle

Prawdy wyznaczyły zasady postępowania Polaków w Niemczech, które zostały przyjęte również przez Polaków i Polonię w innych krajach.

Głównym przesłaniem uroczystości rocznicowych upamiętniających uchwalenie Pięciu Prawd Polaków ze względu na bliskość Dnia Matki, będzie Piąta Prawda: Polska Matką naszą – nie wolno mówić o Matce źle! Wydarzenie rozpocznie się o godzinie 18:00 we Wrocławskim Centrum Kongresowym. W trakcie wydarzenia wystąpi m.in. Konsul Honorowy Austrii – dr Edward Wąsiewicz Dodatkowo ok. 21:30 odbędzie się specjalny pokaz wrocławskiej fontanny multimedialnej przy pergoli, gdzie zostaną wyeksponowane Prawdy Polaków spod Znaku Rodła. Organizatorem uroczystości jest Stowarzyszenie Oświaty i Wychowania we Wrocławiu oraz Rodzina Rodła – Wrocław.

WSTĘP NA WYDARZENIE JEST BEZPŁATNY

KONTAKT DLA MEDIÓW:

Polska Fundacja Narodowa E – mail: media@pfn.org.pl

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe.(PAP)

kom/ agzi/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE