Pierwsza ropa z bałtyckiego złoża B8 dotarła do rafinerii Lotos w Gdańsku

07.01.2016, 12:51aktualizacja: 07.01.2016, 12:51

Do rafinerii Grupy Lotos w Gdańsku dotarła już pierwsza ropa, ponad 100 tys. baryłek z bałtyckiego złoża B8. Ropa ze złoża B8 i B3 trafiła do rafinerii po nietypowej operacji przeładunku surowca na pełnym morzu przeprowadzonej pod koniec ub. roku.

Grupa Lotos poinformowała w czwartek, że do rafinerii Grupy Lotos w Gdańsku przetransportowano pierwszy ładunek ponad 100 tys. baryłek ropy naftowej z bałtyckiego złoża B8. Łączne wydobywalne zasoby złoża B8 zdefiniowano na poziomie ok. 27 mln baryłek ropy oraz 484 mln m3 gazu.

B8 jest nowym złożem eksploatowanym przez Grupę Lotos; wstępne wydobycie ropy uruchomiono pod koniec września. Wykorzystywana jest platforma wiertnicza Lotos Petrobaltic przystosowana do prowadzenia prac wydobywczych.

W komunikacie podano, że ropa z nowego złoża dotarła do rafinerii w nietypowy sposób. Była to pierwsza operacja przeładunku STS (ang. Ship to Ship Transfer), w której tankowiec wiózł ropę z dwóch złóż. Operacja przeładunku była nietypowa także dlatego, iż przeładunek ropy odbył się bez zatrzymania produkcji na złożu B8.

"W okresie zimowym, szczególnie w tym roku ze względu na warunki pogodowe, wyjątkowo trudno zaplanować terminy i przeprowadzić przeładunki ropy z tankowców, na których jest magazynowana w rejonach złóż, na mniejsze zbiornikowce, regularnie obsługujące ładunki Grupy LOTOS" - czytamy w komunikacie.

Podano, że dogodne warunki do takich operacji pojawiają się dwa, maksymalnie trzy razy w miesiącu, często nieoczekiwanie. (PAP)

bls/ pz/

Data publikacji 07.01.2016, 12:51