Pierwsze wręczenie nagrody LUI Che Woo - za światową cywilizację

04.10.2016, 12:54aktualizacja: 04.10.2016, 12:54

HONGKONG, 3 października 2016 r. /PRNewswire/ - Wczoraj odbyło się inauguracyjne wręczenie nagrody LUI Che Woo - za światową cywilizację podczas uroczystości w Hongkongu w obecności ponad 1000 gości, jako wyraz uznania istotnego wkładu trzech pierwszych laureatów do cywilizacji światowej i ich udziału w misji Nagrody na rzecz zbudowania bardziej harmonijnego świata.

Komunikat prasowy w pełnym multimedialnym formacie znaleźć można tutaj: http://www.prnasia.com/mnr/lcw_201610.shtml

Yuan Longping otrzymał pierwszą nagrodę LUI Che Woo 2016 w kategorii "Zrównoważony rozwój", ze specjalizacją: "Zapasy żywności na świecie: Bezpieczeństwo i zabezpieczenie". Za swoje naukowe osiągnięcia w ramach rozwoju wysokoplennej odmiany ryżu, która w znaczącym stopniu przyczyniła się do sprawniejszego zabezpieczenia zapasów żywności na świecie. Profesor Yuan powiedział: "Jest dla mnie dużą przyjemnością, iż przyznano mi Nagrodę LUI Che Woo. Dla mnie jest to źródło otuchy, która napędza mnie i inspiruje, by osiągnąć jeszcze wyższy poziom".

Organizacja Lekarze bez Granic (MSF) została odznaczona pierwszą Nagrodą LUI Che Woo 2016 w kategorii "Usprawnienie dobrobytu", ze specjalizacją: "Leczenie i kontrolowanie epidemii, chorób zakaźnych i chronicznych" z powodu niezastąpionego wkładu w leczenie i kontrolowanie wybuchu cholery na Haiti w 2010 r. i epidemii eboli w Afryce Zachodniej w 2014 r. "Dla MSF jest zaszczytem, że znajdujemy się wśród laureatów tejże Nagrody. Zwłaszcza satysfakcjonujący jest fakt, że Nagroda LUI Che Woo wybrała jako kluczowy czynnik wręczenia tej pierwszej nagrody dziedzinę zwalczania i leczenia epidemii oraz chorób zakaźnych. Pokazuje to prawdziwą świadomość tego, jak ważne jest usprawnienie możliwości leczenia i środków błyskawicznego reagowania dla ludzi w najbardziej zagrożonych częściach świata. Doświadczenie MSF na polu walki z epidemią eboli w Afryce Zachodniej w ogromnym stopniu wzmocniło nasz pogląd, że światowa społeczność powinna zrobić o wiele więcej, żeby sprowadzić do minimum ogromne ryzyka, które wciąż istnieją" - powiedział dr. Liu Chen-kun, przewodniczący Lekarzy bez Granic w Hongkongu.

James Earl "Jimmy" Carter, Jr. odebrał pierwszą Nagrodę LUI Che Woo 2016 w kategorii "Pozytywna energia", ze specjalizacją: "Jednostki lub organizacje, zachowanie i osiągnięcia, które stanowią inspirację, źródło energii i nadziei dla innych" z uwagi na całą jego pracę oraz działalność fundacji The Carter Center powołanej w 1982 r., która w ogromnym stopniu promuje pozytywny stosunek do życia i wsparcie dla pozytywnej energii w świecie. "No więc, najpierw muszę przyznać, że jest mi ogromnie miło, iż ten wspaniały i łaskawy człowiek wziął mnie pod uwagę. Ponadto jest dla mnie zaszczytem i przyjemnością być w jednym szeregu z innymi, którym wręczono tę samą nagrodę. Uważam, że to wyróżnienie umożliwi fundacji The Carter Center na znaczące poszerzenie jej programów, ponieważ mam zamiar oddania i przekazania pieniędzy fundacji The Carter Center, z pewnością nie zachowam ich dla siebie" - powiedział Pan Carter.

Każdy laureat otrzyma nagrodę pieniężną w wysokości 20 milionów dolarów hongkońskich; HKD (równowartość około 2,56 milionów USD), dyplom i trofeum.

Dr. LUI Che Woo oświadczył: "Laureaci inauguracyjnej nagrody pochodzą z różnych krajów, różnych środowisk, są nimi osoby i organizacje, co odzwierciedla międzynarodowy różnorodny i szeroki charakter Nagrody LUI Che Woo. Uważam, że harmonia ma pierwszorzędne znaczenie i stanowi najlepszy sposób ograniczenia konfliktów na świecie. Mam prawdziwą nadzieję, że Nagroda LUI Che Woo jako nasienie prawdy, dobroci i piękna będzie rosła wszerz w ziemi i wniesie nieco koloru do naszego świata".

Wśród ważnych gości byli obecni: Tung Chee-hwa - członek Komisji Nagrody i wiceprezes 12 Narodowej Komisji Politycznej Konferencji Doradczej Narodu Chińskiego, CY Leung - główny administrator Specjalnego Obwodu Administracyjnego Hongkong; oraz Zhang Xiaoming - dyrektor biura łączności centralnego rządu ludowego w Specjalnym Obwodzie Administracyjnym Hongkong. W uroczystości wzięło udział około 800 urzędników państwowych, pracowników naukowych, przywódców religijnych, przedstawicieli elit sektora gospodarczego, miejscowych i zagranicznych mediów oraz ponad trzydziestu konsulów, stając się świadkami i gratulantami tychże trzech laureatów. Gośćmi uroczystości w postaci wykonawców byli: Chór Dzieci Afrykańskich z Ugandy, Trey Lee - renomowany wiolonczelista oraz Michelle Siu - upośledzona artystka, walcząca o pokój i miłości na świecie.

Nagroda LUI Che Woo to międzynarodowa innowacyjna nagroda przyznawana w kilku sektorach. W celu reagowania na nieustannie rozwijające się globalne potrzeby i wezwania Nagroda corocznie określi specyficzną dziedzinę uwagi w każdej kategorii.

Tematy specjalnej uwagi w 2017 r. w każdej kategorii Nagrody będą następujące:

Kategoria nagrody ------------------------------------------------ Temat specjalnej uwagi w 2017 r.

Nagroda "Zrównoważony rozwój" ---------------------------- Zapobieganie zmianom klimatycznym

Nagroda "Usprawnienie dobrobytu" ------------------------- Łagodzenie ubóstwa

Nagroda "Pozytywna energia" -------------------------------- Wspieranie harmonii wśród różnorodnych grup

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20161003/414420