Podczas tournee po USA przyciągnęli 100 tys. fanów, a w maju… dwa razy wystąpią w Polsce

01.02.2018, 10:34aktualizacja: 01.02.2018, 10:34

Prestige MJM (4)
Podczas styczniowego tournee po Stanach Zjednoczonych na koncerty 2Cellos przyszło łącznie ponad 100 tys. fanów. Wśród ich entuzjastów są m.in. Elton John i królowa Elżbieta II. Już w maju 2018 roku chorwacko-słoweński duet wiolonczelistów zawita do Polski. 2Cellos wystąpią w Ergo Arenie w Trójmieście oraz w krakowskiej Tauron Arenie.

Tworzący duet wiolonczeliści Stjepan Hauser i Luka Sulic są z wykształcenia muzykami klasycznymi, obaj brali udział w konkursach instrumentalnych o światowej randze. Początek ich międzynarodowej karierze dało wykonanie przeboju „Smooth Criminal” Michaela Jacksona w 2011 r. Nagranie to doczekało się niemalże 28 mln wyświetleń na You Tube.

Kariera utalentowanych młodych muzyków nabrała takiego rozpędu, że w realizacji ich drugiego albumu studyjnego wzięli udział tacy artyści jak Elton John czy Zucchero.

Kontynuując ścieżkę artystyczną, 2Cellos proponują coraz to ciekawsze aranżacje wielu popularnych utworów takich wykonawców jak: U2, Guns N' Roses, Nine Inch Nails, Sting, Coldplay, Nirvana, Muse, Kings of Leon, AC/DC, Avicii czy formacji The Prodigy.

W ciągu sześciu lat nagrali cztery płyty z wielkimi przebojami i dowiedli zarazem, że motywy muzyczne, które dobrze znamy, mogą zabrzmieć inaczej i nieszablonowo.

2Cellos to artyści wszechstronni, tworzący niepowtarzalne aranżacje zarówno utworów klasyki filmowej (m.in. „Love Story”, „The Godfather Theme”, „Moon River”, „Games of Thrones”), jak i „mocniejszych” brzmień, np. „Highway to hell” AC/DC, “Welcome to the Jungle” Guns N’Roses, “Purple Haze” Jimiego Hendrixa lub kultowego „Satisfaction”.

Hauser i Sulic grają na wszystkich kontynentach, zbierając bardzo pochlebne recenzje i zapewniając sobie miliony fanów. Do grona ich wielbicieli dołączyli m.in. Barack Obama czy królowa Elżbieta II. Ale pierwszym, który się nimi zachwycił, był Elton John, i to do tego stopnia, że zabrał tę dwójkę na swoje tournee. Dzięki temu obaj zagrali po raz pierwszy w Polsce jako support - na łódzkim koncercie w lipcu 2012 roku.

Polska publiczność miała już też okazję obejrzeć na żywo show 2Cellos w listopadzie 2017 w Warszawie.

Dwa najbliższe koncerty odbędą się w dwóch różnych częściach Polski: w trójmiejskiej Ergo Arenie i w krakowskiej Tauron Arenie. Oba obiekty mogą pomieścić w sumie ok. 45 tys. widzów. Organizatorzy zapewniają, że będą to bardzo energetyczne widowiska prezentujące przeboje muzyki filmowej, rockowej, popowej czy metalowej. Eklektyzm muzyczny sprawia, że 2Cellos są odbierani z tak ogromnym entuzjazmem przez szerokie grono odbiorców.

„Chodzi o to, aby pokazać wiolonczelę w innym świetle, żeby ją pokazać młodszemu pokoleniu - ile jest możliwości w tym instrumencie i co da się z nim zrobić. A gdy mamy dwie wiolonczele grające razem, to są właściwie nieskończone możliwości” - mówił w jednym z wywiadów Luka Sulic.

Bilety na obydwa polskie koncerty 2Cellos można nabywać poprzez strony www.bilety.imprezyprestige.com oraz eBilet, a także w sieci salonów Empik w całym kraju. Organizatorem wydarzeń jest agencja Prestige MJM.

embeduj wideo
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE