Newsletter

Podkarpackie: udany sezon pszczelarzy; nawet 30 kg miodu z ula

10.10.2015, 13:09aktualizacja: 10.10.2015, 13:09

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Nawet 30 kg miodu z ula zebrali w tym roku pszczelarze na Podkarpaciu. "To był najlepszy sezon od przynajmniej 15 lat" - powiedział PAP prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon.

"Pszczołom i pszczelarzom sprzyjała tegoroczna pogoda. Ominęły nas ulewne deszcze; nektar nie był zmywany z kwiatów. Nie było też silnych wiatrów, które z kolei wysuszają nektar" – podkreślił Dylon.

Według niego, "szczególnie dobra była pierwsza połowa roku". "Potem było już nieco gorzej. Długotrwała susza w lecie często wysuszała nektar kwiatów" – dodał.

Zaznaczył, że "bardzo dobre były zbiory miodów wiosennych; m.in. z kwiatów wierzby iwy, akacji, klonu, czereśni, wiśni, jabłoni, gruszy, śliwy, mniszka lekarskiego czy rzepaku". "Wyjątkowo dopisały też miody ze spadzi iglastej i spadzi liściastej" – dodał Dylon.

Blisko połowa podkarpackich pasiek wytwarza głównie miód spadziowy. Z tego regionu pochodzi ok. 40 proc. miodu ze spadzi drzew iglastych w naszym kraju. Jest on nawet trzykrotnie droższy od innych miodów; należy do produktów eksportowych. Jest produkowany głównie w pasiekach w lasach Bieszczadów, Beskidu Niskiego oraz pogórzy Dynowskiego i Przemyskiego.

Spadź najczęściej pojawia się na jodłach, a jej drzewostany w południowo-wschodniej Polsce należą do najcenniejszych w kraju. Średnia zasobność podkarpackich jedlin wynosi 363 m sześc. na hektar, a średnia krajowa sięga 254 m sześc. Średni wiek jodeł w lasach krośnieńskiej RDLP wynosi 84 lata; przeciętny wiek tych drzew w Polsce to 62 lata.

Na Podkarpaciu prawie cztery tys. pszczelarzy prowadzi 110 tys. rodzin pszczelich. W południowo-wschodniej Polsce na jeden kilometr kwadratowy przypada 6 rodzin pszczelich; przeciętna krajowa wynosi 3,5 rodziny. (PAP)

kyc/ gma/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 10.10.2015, 13:09
Źródło informacji PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ