Polska ma swoją Narodową Orkiestrę Dętą

02.09.2020, 13:09aktualizacja: 02.09.2020, 13:09

Fot. NOD/Tomasz Folta
W sobotni wieczór 29 sierpnia, w Lubinie odbył się niecodzienny koncert, który przybrał formę widowiskowego spektaklu, w naturalnej scenerii zamkowego wzgórza w sercu miasta. „Wind(s) on the Hill 2020”, bo tak brzmi tytuł wydarzenia, zapoczątkował nową tradycję koncertów, jedynej polskiej filharmonii dętej.

Widzów zachwyciła prezentacja szlagierów muzyki filmowej, m.in. tematy z filmów „Gladiator”, „Ojciec Chrzestny”, „Gra o Tron”, „Harry Potter” czy niezwykle subtelna aranżacja muzyki z filmu „Lista Schindlera”. Z Narodową Orkiestrą Dętą wystąpiła miedzy innymi ceniona w środowisku muzyki klasycznej skrzypaczka – Celina Kotz.

„Ten koncert jest wielką produkcją. Występowałam z wieloma orkiestrami symfonicznymi, smyczkowymi. Natomiast to, co usłyszałam tutaj już na pierwszej próbie, przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Paleta barw, jakimi posługuje się Narodowa Orkiestra Dęta, to zupełnie nowy wymiar brzmienia symfonicznego. Dla mnie, jako dla doświadczonego muzyka, jest to czymś zupełnie wyjątkowym i nowym” – mówi Celina Kotz.

Koncert nawiązał również do Zbrodni Lubińskiej oraz setnej rocznicy urodzin św. Jana Pawła II. Utwór 8 Błogosławieństw – tekst wg Ewangelii Mateusza został brawurowo wykonany przy udziale znanego wokalisty Mateusza Ziółko, który zaśpiewał ponadto solo utwory „Wspomnienie” i „Rosanna”.

Niepowtarzalne widowisko wykreował i poprowadził polski dyrygent, kompozytor i producent, dyrektor Narodowej Orkiestry Dętej – Mariusz Dziubek. Dziubek jest autorem aranżacji większości prezentowanych dzieł, którymi dyrygował z pamięci, czym zaskoczył publiczność.

„W Polsce pojawiła się orkiestra. Nowa filharmonia dęta, która jest symfoniczną orkiestrą dętą. Wszystkie kompozycje, znane przeboje filmowe, przeboje muzyki rozrywkowej, klasycznej i poważnej zaproponowaliśmy w nowych aranżacjach, zupełnie nowej barwie. Dlatego ten moment w historii polskiej muzyki orkiestrowej jest tak przełomowy!” – mówi dyrektor Dziubek.

Koncert odbył się w siedzibie Narodowej Orkiestry Dętej w Lubinie, na scenie bez dachu, otoczonej zielenią, naturą oraz zabytkową architekturą XIV wiecznej kaplicy zamkowej, jedynej ocalałej części zamku piastowskiego księcia brzeskiego Ludwika I.

„Siedziba orkiestry mieści się przy ulicy Mikołaja Pruzi, zakonnego skryby, który sześćset lat temu spisał legendę obrazkową o św. Jadwidze Śląskiej. Dziś ten cenny rękopis, zwany +kodeksem lubińskim+ znajduje się w kalifornijskim The J.Paul Getty Museum w Malibu. Naszą misją jest zapoczątkowanie tym pierwszym koncertem, nowego, muzycznego kodeksu lubińskiego, który przetrwa setki lat” – mówi Mariusz Dziubek.

Dziubek należy do elity mistrzów batuty, którzy równie swobodnie odnajdują się we wszystkich stylach i gatunkach muzycznych. Lubi się nimi bawić, odnosząc sukcesy, należy się więc spodziewać, że kolejne koncerty w ramach „Wind(s) on the Hill” będą równie emocjonujące jak ten pierwszy, a ich wspomnienia rzeczywiście mają szanse przetrwać lata.

Narodowa Orkiestra Dęta z siedzibą w Lubinie powstała w 2019 roku z inicjatywy prezydenta miasta Roberta Raczyńskiego.

Organizatorem wydarzenia było Regionalne Centrum Sportowe oraz Narodowa Orkiestra Dęta. Patronat nad koncertem objęło radio RMF Classic oraz portal WP.PL.

Podczas symfonicznego wieczoru zostały spełnione wymogi bezpieczeństwa związane z COVID-19.

Strona orkiestry: https://nod.lubin.pl

Link do koncertu: https://www.youtube.com/watch?v=Klepc2OCSxY