Porsche Macan

20.11.2013, 14:57aktualizacja: 20.11.2013, 14:57

Światowa premiera kompaktowego SUVa marki Porsche.

Stuttgart - Firma Porsche rozszerza swój asortyment o nową klasę pojazdów. Macan jest pierwszym modelem Porsche w segmencie kompaktowych pojazdów typu SUV, który ustanowi nowe standardy w dziedzinie dynamiki jazdy i przyjemności z prowadzenia pojazdu - zarówno na drodze asfaltowej, jak i na nierównym terenie. Macan łączy w sobie typowe cechy, które charakteryzują markę Porsche od samego początku jej istnienia: maksymalne przyspieszenie i zdolność hamowania, dużą moc silnika, ogromną zręczność oraz optymalną precyzję kierowania. Ponadto cechom tym towarzyszy wysoki komfort użytkowania oraz przydatność do codziennego użytku. Sportowy charakter modelu Macan, podobnie jak w przypadku wszystkich modeli marki Porsche, jest także wyraźnie widoczny w jego konstrukcji. Będąc samochodem o zastosowaniu sportowym, Macan nie ma sobie równych pod względem płaskiego i szerokiego profilu. Panoramiczna pokrywa komory silnika oraz łagodnie opadająca linia dachu podkreślają ogólną elegancję sportową i silną dynamikę pojazdu. Liczne elementy konstrukcyjne zostały zaczerpnięte z innych sportowych samochodów marki Porsche oraz odpowiednio dostosowane dla modelu Macan, dzięki czemu już na pierwszy rzut oka możemy dostrzec, iż jest to pierwszy sportowy samochód tej marki w segmencie kompaktowych pojazdów typu SUV. Macan został "Wyprodukowany w Niemczech", a konkretnie w fabryce w Lipsku. Firma Porsche zainwestowała w rozwój fabryki 500 mln EUR, tworząc w niej pełną linię produkcyjną, która będzie produkować ok. 50 000 pojazdów rocznie. Wszystkie samochody będą wytwarzane z najwyższą precyzją oraz z zachowaniem najwyższego standardu jakości, czyli dokładnie w taki sposób, jakiego można oczekiwać od Porsche.

Nazwa nowego modelu pochodzi od indonezyjskiego słowa "tygrys". W istocie Macan zasługuje na takie miano jako niezwykle mocny pojazd, gotowy do użytku w każdej chwili, a jednocześnie bardzo lekki w prowadzeniu i przyczepny na nierównych terenach. W ramach ostatniego etapu ewolucji systemu napędu na cztery koła, znanego pod nazwą Porsche Traction Management (PTM), wyprodukowano jeden z najdoskonalszych na świecie systemów napędowych. Wprowadzając na rynek asortyment modeli Macan, Porsche oferuje sportowe samochody z napędem na cztery koła na bezprecedensową skalę.

Dostępny na rynku asortyment z linii Macan obejmuje trzy modele produktów. Najwyższej klasy model z linii Macan, Macan Turbo(1) został zaprojektowany jako pojazd o najwyższej mocy w całym segmencie kompaktowych pojazdów typu SUV. Silnik biturbo V6 o pojemności 3,6 litra zapewnia bezkonkurencyjną moc 400 bhp (294 kW) oraz pozwala na rozpędzenie pojazdu od 0 do 100 km/h w 4,8 sekundy. Macan S(2) jest z kolei wyposażony w silnik biturbo V6 o pojemności 3,0 litrów i mocy 340 bhp (250 kW) oraz w aktywny napęd na cztery koła. Tego rodzaju system napędowy jest dostępny we wszystkich modelach Macan. Macan S Diesel(3) z silnikiem o mocy 258 bhp (190 kW) jest najbardziej ekonomicznym na długich dystansach pojazdem spośród wszystkich trzech modeli Macan.

Zdjęcia dostępne są na stronie europejskiej agencji fotograficzno-prasowej epa (http://www.epa.eu) oraz pod adresem http://www.presseportal.de/pm/9820/.

PRZEJDŹ

Uwaga: zdjęcia dostępne są dla akredytowanych dziennikarzy w internetowej bazie danych Porsche pod adresem https://presse.porsche.de.

(1) Macan Turbo*: zużycie paliwa w mieście 11,8 - 11,5 litra/100 km; zużycie paliwa poza miastem 7,8 - 7,5 litra/100 km; średnie zużycie paliwa w cyklu mieszanym 9,2 - 8,9 litra/100 km; emisja CO2 216 - 208 g/km

2) Macan S*: zużycie paliwa w mieście 11,6 - 11,3 litra/100 km; zużycie paliwa poza miastem 7,6 - 7,3 litra/100 km; średnie zużycie paliwa w cyklu mieszanym 9,0 - 8,7 litra/100 km; emisja CO2 212 - 204 g/km

3) Macan S Diesel*: zużycie paliwa w mieście 6,9 - 6,7 litra/100 km; zużycie paliwa poza miastem 5,9 - 5,7 litra/100 km; średnie zużycie paliwa w cyklu mieszanym 6,3 - 6,1 litra/100 km; emisja CO2 164 - 159 g/km

*Uniwersalność zależna od rodzaju użytkowanych opon.

KONTAKT:

Dr. Ing. h.c. F. Porsche Aktiengesellschaft

Porscheplatz 1

70435 Stuttgart, Niemcy

Wydział ds. PR i kontaktów z prasą

Kierownik ds. produktów i kontaktów z prasą

Thomas Hagg

tel. +49 (0)711 911 - 24542