Premiera „Gry w życie” w Teatrze Ateneum. W roli głównej Grzegorz Damięcki

11.04.2018, 17:44aktualizacja: 11.04.2018, 17:44

"Gra w życie" - plakat
Dnia 27 kwietnia w Teatrze Ateneum odbędzie się premiera „Gry w życie” Maxa Frischa w reżyserii Aleksandra Kaniewskiego. W głównej roli Hannesa Kürmanna - Grzegorz Damięcki.

Kürmann chciałby raz jeszcze przeżyć swoje życie, uniknąć popełnionych błędów, a w kluczowych momentach - mając świadomość późniejszych wydarzeń - podjąć zupełnie inne decyzje. Otrzymuje taką możliwość i na naszych oczach rozgrywa się rodzaj improwizowanego spektaklu teatralnego z Kürmannem w roli głównej.

Prowadzący/Alter Ego - cierpliwie i empatycznie prowadzi swojego bohatera przez meandry jego własnej biografii, wspierając go, pomagając podjąć decyzje i udzielając rad, nierzadko kąśliwych. Tworząc warianty swojego życia, Kürmann posiłkuje się doświadczeniem, inteligencją i moralnością, jednak sytuacja komplikuje się, gdy w grę wchodzą uczucia. Bohater, mimo najszczerszych chęci, pozostając sobą, zawsze zakocha się w tej samej kobiecie, zawsze dokona tych samych wyborów i każda droga zaprowadzi go do tego samego momentu w życiu. Kürmann nie potrafi oszukać przeznaczenia. Nic nie zmieni jego relacji z żoną, nie przyniesie rewolucji, nie uchroni przed śmiertelną chorobą. Gra w życie okazuje się zatem niemożliwa i nierealna.

Max Frisch

"Gra w życie"

przekład - Karolina Bikont

reżyseria - Aleksander Kaniewski