Prezydent Kazachstanu Kassym-Żomart Tokajew wygłosił przemówienie na spotkaniu wysokiego szczebla poświęconemu 75. rocznicy powstania ONZ

22.09.2020, 19:03aktualizacja: 22.09.2020, 19:03

Ambasada Kazachstanu w Polsce/Przemówienie prezydenta (1)
Prezydent Kazachstanu Kasym-Żomart Tokajew wygłosił przemówienie na konferencji wysokiego szczebla poświęconej 75. rocznicy powstania Organizacji Narodów Zjednoczonych w ramach jubileuszowej sesji Zgromadzenia Ogólnego ONZ, która z powodu pandemii koronawirusa odbyła się w formie wirtualnej.

Głowa państwa rozpoczęła swoje przemówienie od słynnego powiedzenia byłego sekretarza generalnego ONZ Daga Hammarskjölda: „Organizacja Narodów Zjednoczonych została stworzona nie po to, by zabrać ludzkość do raju, lecz by uchronić ją od pójścia do piekła”. Zdaniem prezydenta Tokajewa, chociaż ONZ postrzegana była przede wszystkim jako system bezpieczeństwa zbiorowego, w rzeczywistości zjednoczyła narody wokół znacznie bardziej uniwersalnych idei i zasad, przyczyniając się w efekcie do rozpoczęcia okresu aktywnej i szeroko zakrojonej współpracy międzynarodowej.

Prezydent Tokajew wyraził zaniepokojenie istniejącymi wyzwaniami globalnymi. W szczególności zwrócił uwagę na zagrożenia dla zasad multilateralizmu, trudności w przezwyciężeniu pandemii koronawirusa, zagrożenie nowego wyścigu zbrojeń oraz zmienne sukcesy w osiąganiu strategicznych celów rozwojowych. W swoim wystąpieniu poddał również krytyce stanowisko, według którego realizacja ideałów zawartych w Karcie Narodów Zjednoczonych nie jest już możliwa.

„Jako prezydent swojego kraju i były wysoki rangą urzędnik ONZ zdecydowanie się z tym nie zgadzam. Wręcz przeciwnie, bardziej niż kiedykolwiek powinniśmy: wyzwolić wierzchowca naszych nadziei, a nie lękliwie go powstrzymywać; nadać nowy impuls wysiłkom zmierzającym do osiągnięcia wspólnych ideałów i nie odstępować od nich; nadal budować wspólnotę opartą na prawie międzynarodowym i nie wracać do anarchii” - uważa prezydent Kazachstanu.

Kassym-Żomart Tokajew zwrócił uwagę na kluczowe znaczenie kolejnej dekady w kontekście wspólnej chęci realizacji agendy na rzecz zrównoważonego rozwoju 2030. Jego zdaniem osiągnięcie tego ambitnego celu będzie wymagało zbiorowego wysiłku i odpowiedzialności.

Prezydent Tokajew pochwalił umiejętne kierownictwo sekretarza generalnego ONZ Antonio Guterresa i poparł rozpoczęte przez niego prace mające na celu poprawę wydajności, przejrzystości i odpowiedzialności ONZ.

„Kazachstan potwierdza swoje zdecydowane przywiązanie do misji i Karty Narodów Zjednoczonych, jak również do wspólnego dążenia do stworzenia stabilniejszego, sprawiedliwszego i dostatniego świata - podkreślił prezydent Kazachstanu.

Podsumowując, Kassym-Żomart Tokajew wyraził przekonanie, że ONZ jest bez wątpienia jedyną uniwersalną i najbardziej reprezentatywną organizacją międzynarodową.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 22.09.2020, 19:03