Prezydent o nowym bloku w elektrowni Kozienice: to inwestycja w przyszłość

16.04.2015, 14:57aktualizacja: 16.04.2015, 14:57

To inwestycja w przyszłość polskiego bezpieczeństwa energetycznego i inwestycja w przyszłość polskiego węgla – mówił w czwartek prezydent Bronisław Komorowski, zwiedzając budowę nowego bloku w elektrowni w Kozienicach (Mazowieckie).

Prezydent zaznaczył, że budowa nowego bloku w kozienickiej elektrowni to największa inwestycja energetyczna w Polsce, a nawet w skali całej UE. „Inwestycja, która ma dać szanse na wypełnienie wszystkich norm europejskich związanych z emisją dwutlenku węgla, z wszystkimi zanieczyszczeniami, wszystkimi ograniczeniami z tytułu wymagań ekologicznych” – powiedział.

Jego zdaniem nowy blok energetyczny przyczyni się do zwiększenia produkcji energii elektrycznej w oparciu o polski węgiel. „To jest także potwierdzenie tezy, że Polska w ramach lansowanej przez nas wspólnotowej polityki energetycznej buduje szansę na wykorzystanie surowców energetycznych - tych, którymi dysponują poszczególne państwa, a w przypadku Polski to jest głównie węgiel” – podkreślił prezydent.

Jednocześnie – w ocenie Komorowskiego - to zaprzeczenie tezy o potrzebie reindustrializacji Polski. „Polska szczęśliwie uniknęła tej pokusy, która stała się udziałem niektórych krajów świata zachodniego, np. Francji, gdzie postawiono na rozwój usług, a często zapomniano o inwestycjach w obszarze przemysłu” – zaznaczył. Według prezydenta w Polsce należy unowocześniać przemysł, aby dawał możliwość wykorzystanie polskich surowców. (PAP)

ilp/ mok/ abr/

Data publikacji 16.04.2015, 14:57