Projekt "FOOTBALL FOR FRIENDSHIP - Piłka Nożna Dla Przyjaźni" łączy trenerów wiodących, europejskich klubów oraz szkółek piłkarskich

23.05.2014, 13:17aktualizacja: 23.05.2014, 13:17

Najlepsze europejskie kluby sportowe oraz szkółki piłkarskie będą uczestniczyć w międzynarodowym projekcie "FOOTBALL FOR FRIENDSHIP - Piłka Nożna Dla Przyjaźni" prowadzonym przez Gazprom. Kluby takie jak Chelsea (Wielka Brytania), Schalke 04 (Niemcy), Lazio (Włochy), Benefica (Portugalia), BATE (Białoruś), Crvena Zvezda (Serbia) i Galatasaray (Turcja) będą reprezentowane przez zawodników w wieku 12-14 lat. Rosję, w ramach projektu reprezentować będzie drużyna składająca się z przedstawicieli klubów z różnych regionów kraju m.in. z takich klubów, jak: Zenit, Rubin, Volga, Krylya Sovetov, Mordovia, Ural i inne. Poza wieloletnią tradycją oraz tytułami mistrzowskimi, wszystkie uczestniczące w projekcie kluby posiadają doskonałe szkółki piłkarskie, które każdego roku trenują i wychowują kolejnych odnoszących sukcesy zawodników. Polskę reprezentować będzie klub UKS Varsovia, odnoszący wiele sukcesów w kraju.

24 maja w Lizbonie odbędzie się II Międzynarodowe Forum "FOOTBALL FOR FRIENDSHIP - Piłka Nożna Dla Przyjaźni". W ramach wydarzenia przewidzianych jest wiele imprez towarzyszących, podczas których młodzi piłkarze będą mieli okazję porozmawiać z profesjonalnymi zawodnikami, sprawdzić się w turnieju piłkarskim oraz podyskutować o istotnych dla młodego pokolenia wartościach, takich jak szacunek dla przeciwnika, tolerancja oraz zdrowy styl życia.

W projekcie "FOOTBALL FOR FRIENDSHIP - Piłka Nożna Dla Przyjaźni" uczestniczą zawodnicy dziecięcych drużyn piłkarskich, w wieku 12-14 lat z 16 krajów: Białorusi, Bułgarii, Chorwacji, Francji, Niemiec, Węgier, Włoch, Holandii, Polski, Portugali, Rosji, Serbii, Słowenii, Turcji, Wielkiej Brytanii oraz Ukrainy. Celem projektu jest wykorzystanie sportu jako szansy na rozwój świadomości młodzieży nt. istotnych wartości, takich jak: szacunek dla innych kultur i narodowości, równość czy zainteresowanie zdrowym stylem życia. Projekt "FOOTBALL FOR FRIENDSHIP - Piłka Nożna Dla Przyjaźni" prowadzony jest pod auspicjami światowej gwiazdy piłki nożnej, Franza Beckenbauera.

Znajdź nas na: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube

Logo dostępne pod adresem:

KONTAKT:

International press center