Przewozy Regionalne zainwestują do 2018 roku 500 mln zł w tabor

17.09.2015, 14:44aktualizacja: 17.09.2015, 14:44

Przewozy Regionalne zainwestują do 2018 r. 500 mln zł w modernizację taboru oraz obniżą koszty działalności o 200 mln zł rocznie - poinformował w czwartek prezes PR Tomasz Pasikowski.

Modernizacja taboru spółki oraz obniżenie kosztów jej funkcjonowania jest jednym z założeń planu restrukturyzacji Przewozów Regionalnych (PR), na którego realizację pod koniec czerwca zgodziło się 13 marszałków województw.

"Zmiany w taborze będą już zauważalne w końcówce tego roku. W przyszłym tygodniu pokażemy pierwszy zmodernizowany pociąg. Takich pociągów do eksploatacji w tym roku wejdzie 21 a cały plan zakłada, że w pełni zmodernizowanych lub nowych pociągów będziemy mieli 50 oraz 160 pociągów zmodernizowanych w podstawowym stopni" – powiedział Pasikowski. Dodał, że pieniądze na modernizację i zakup nowego taboru mają pochodzić z finansowania zewnętrznego m.in. z bankowych kredytów.

Prezes PR wskazał, że dziś tabor spółki składa się z pociągów, których wiek wynosi ponad 35 lat i ich modernizacja jest koniecznością.

Plan restrukturyzacji spółki zakłada również zmiany wewnętrznego modelu funkcjonowania oraz ograniczenie kosztów działalności m.in. przez wdrożenie nowej architektury informatycznej, innowacyjnych technologii w sprzedaży m.in. przez uproszczenie i unowocześnieni form sprzedaży biletów poprzez internet. W planie zakłada się również wdrożenie nowego modelu zakupów paliwa oraz rozliczania z energii a także reorganizację całego obszaru odpowiedzialnego za utrzymanie taboru spółki. (PAP)

krm/ jzi/

Data publikacji 17.09.2015, 14:44