Remington Arms ogłasza dobrowolne wycofanie produktu

14.04.2014, 12:28aktualizacja: 14.04.2014, 12:28

Firma ostrzega posiadaczy modeli 700™ i Seven™ o konieczności podjęcia natychmiastowych działań.

MADISON, N.C. - (BUSINESS WIRE) - Spółka Remington Arms, LLC ("Remington") ogłosiła w dniu dzisiejszym dobrowolne wycofanie z rynku modeli karabinów 700™ i Seven™ wyposażonych w spusty typu X-Mark Pro® ("XMP®"), wyprodukowanych w okresie od 1 maja 2006 r. do 9 kwietnia 2014 roku.

Główni inżynierowie spółki Remington dowiedli, że karabiny z serii 700 i Seven, zaopatrzone w spusty typu XMP, mogą w pewnych okolicznościach wypalić w sposób niekontrolowany.

Z uwagi na bezpieczeństwo produkty te są wycofywane z rynku.

Badania przeprowadzone przez Remington dowiodły, że niektóre spusty typu XMP mogą posiadać nadmierną ilość środka wiążącego zastosowanego w procesie montażu, który może powodować niekontrolowany wystrzał. W związku z tym, Remington wycofuje ze sprzedaży WSZYSTKIE tego rodzaju produkty w celu ich kontroli i oczyszczenia spustów typu XMP poprzez zastosowanie specjalistycznego procesu.

Remington doradza klientom natychmiastowe zaprzestanie użytkowania karabinów i nieodpłatne zwrócenie ich spółce. Spusty zostaną skontrolowane, poddane specjalistycznemu oczyszczaniu, przetestowane i zwrócone użytkownikowi tak szybko, jak to możliwe. Nie należy samodzielnie próbować wykryć problemu ani naprawiać broni.

Spółka Remington stworzyła specjalną stronę oraz bezpłatną infolinię umożliwiającą klientom ustalenie, czy posiadana przez nich broń modeli 700 lub Seven podlega wycofaniu:

- Strona internetowa: http://xmprecall.remington.com;

- Darmowa infolinia: 1-800-243-9700 (wybierz nr 3 a następnie nr 1), czynna od poniedziałku do piątku w godzinach od 9:00 do 17:00 czasu EDT (czas wschodni).

Za pomocą strony internetowej i infolinii można uzyskać informacje odnośnie nieodpłatnego zwrotu wycofywanych karabinów.

"Remington przykłada ogromną wagę do bezpieczeństwa - powiedział Teddy Novin, dyrektor do spraw publicznych i komunikacji. - Choć projekt spustu typu XMP zyskał nasze zaufanie, decydujemy się wycofać produkt z uwagi na bezpieczeństwo klientów, w celu usunięcia ewentualnego nadmiaru substancji wiążącej zastosowanej podczas montażu. Przeznaczyliśmy znaczne zasoby techniczne w celu wskazania tych karabinów, których może dotyczyć problem, minimalizując dzięki temu wszelkie ryzyko. Naszym celem jest skontrolowanie broni, oczyszczenie jej, przetestowanie i zwrócenie użytkownikowi tak szybko, jak to możliwe".

"Wycofując z rynku wszystkie karabiny, które mogą być wadliwe, stawiamy naszych klientów i ich bezpieczeństwo na pierwszym miejscu. Pragniemy przy tej okazji przypomnieć wszystkim tzw. dziesięć przykazań bezpiecznego użytkowania broni" - dodał Novin.

Dziesięć przykazań bezpiecznego użytkowania broni:

1. Wylot lufy musi być skierowany w bezpieczną stronę;

2. Nieużywana w danym momencie broń powinna być nienaładowana;

3. Nie należy polegać na bezpieczeństwie posiadanej broni;

4. Należy dokładnie określić cel, mając świadomość, co znajduje się za nim;

5. Należy stosować właściwą amunicję;

6. Jeżeli broń nie wypali po naciśnięciu spustu, należy zachować szczególną ostrożność;

7. Podczas strzelania należy zawsze nosić ochraniacze na oczy i uszy;

8. Należy dopilnować, aby lufa nie była przesłonięta przed wystrzałem;

9. Nie należy wprowadzać zmian ani modyfikować broni oraz konieczne jest jej regularne serwisowanie;

10. Należy znać cechy mechaniczne i użytkowe posiadanej broni.

Remington informuje klientów za pośrednictwem szerokiej gamy kanałów komunikacyjnych, w tym ogólnodostępnych mediów, mediów reklamowych i cyfrowych.

Remington Arms LLC ("Remington")

Założona w 1816 r. spółka Remington, z siedzibą w Madison, N.C., zajmuje się projektowaniem, wytwarzaniem oraz sprzedażą produktów służących do polowania, uprawiania strzelectwa, a także wykorzystywanych w działań militarnych oraz przez organy ścigania. Remington jest najstarszym producentem broni w USA.

Galeria zdjęć/multimediów dostępna pod adresem: http://www.businesswire.com/multimedia/home/20140411005848/en/

KONTAKT:

Remington Arms Company, LLC.

Jessica Kallam

tel. 336-548-8578