Rolnicy kontynuują protest przed KPRM; Piechociński zaprasza na rozmowy

20.02.2015, 14:23aktualizacja: 20.02.2015, 14:23

Wicepremier, minister gospodarki Janusz Piechociński ponowił w piątek zaproszenie, jakie wystosował do protestujących rolników. Przed kancelarią premiera przebywa grupa ok. 30 rolników, którzy spędzili tam noc.

Wicepremier pojawił się w piątek u protestujących przed KPRM rolników ok. godz. 12. "Mam prostą propozycję. Dzisiaj nie czas jest protestować, robić happeningi, czas jest na negocjacje, na dyskusję, na wymianę informacji. Wasza reprezentacja była tam kilkanaście minut, a to za krótko, żeby poznać to, co jest istotne dla sprawy, wymienić poglądy" - powiedział.

Piechociński zwrócił uwagę, że nie powinno być tak, że protestujący „walczą o swoje, a pogarszają opinię o rolnikach i wsi”.

Jako niedopuszczalne określił, niepotrzebne „stygmatyzowanie innych reprezentacji i organizacji związkowych”. „To naprawdę nie było potrzebne, żeby o tych, którzy zostali na sali mówić źle, bo wieś jest jedna, rolnicy są jedni. Jeśli twierdzicie, że wasz związek jest najlepszy, to udowodnijcie to w praktyce, przez kilka lat solidną, dobrą pozytywistyczną pracą" – dodał Piechociński.

Wicepremier i szef resortu gospodarki ponowił swoje propozycje kontynuowania rozmów. „Jeszcze raz proszę przekazać kierownictwu protestu, że liczymy bardzo na powrót waszego środowiska do rozmów” – powiedział. (PAP)

ktl/ krm/ gdyj/ mhr/ abr/

Data publikacji 20.02.2015, 14:23
Źródło informacji PAP