Sawicki: Polska sprzeda w tym roku żywność za rekordowe 25 mld euro

31.07.2015, 14:31aktualizacja: 31.07.2015, 14:31

Mimo wciąż obowiązującego rosyjskiego embarga jest coraz bardziej prawdopodobne, że w tym roku Polska sprzeda żywność na rekordowym poziomie 25 mld euro - podał w piątek na konferencji prasowej minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki.

Od stycznia do maja 2015 r. wartość eksportu artykułów rolno-spożywczych z Polski wyniosła 9,3 mld euro; w porównaniu do analogicznego okresu 2014 r. to wzrost o ok. 480 mln euro, czyli o 5,5 proc. - podał resort rolnictwa w materiałach przekazanych dziennikarzom.

W sierpniu 2014 r. Rosja wprowadziła embargo na produkty rolno-spożywcze z UE w odpowiedzi na unijne sankcje nałożone na Moskwę z powodu jej agresywnej polityki wobec Ukrainy. W październiku rosyjskie embargo zostało rozszerzone. Wprowadzając je, rząd Rosji zaznaczył, że będzie ono obowiązywać przez rok z możliwością przedłużenia. (PAP)

dol/ mww/ mhr/

Data publikacji 31.07.2015, 14:31