Scena Otwarta dla widzów

16.09.2015, 18:25aktualizacja: 16.09.2015, 18:25

Open Field Polski Teatr Tanca - foto archiwum teatru
Festiwal SCENA OTWARTA organizowany po raz piąty, konsekwentnie otwiera się na widzów. To dla nich budujemy program, który porywa nieprzekonanych i interesuje doświadczonych odbiorców. To działanie przynosi efekty. Co raz więcej osób, które do tej pory nie miało kontaktu z teatrem tańca, przekonuje się, że taniec współczesny może dostarczać wielu pozytywnych emocji.

W doborze repertuaru stawiamy na widowiskowość prezentowanych spektakli - one mocniej działają na szeroką publiczność. Zapraszamy nagradzane zespoły, międzynarodowe obsady, wieloosobowe choreografie, prezentujemy spektakle oparte o transkulturowe inspiracje dla tańca, wyrafinowaną reżyserię świateł, efekty specjalne i wykorzystanie elektroniki do kreowania sceny plastycznej czy dźwiękowej. Efektowność tych prezentacji nie jest zasłoną dla warsztatu zespołów a raczej wzmocnieniem scenicznego przekazu. W tym roku zaprosiliśmy ścisłą czołówkę polskiej sceny tańca: Polski Teatr Tańca, Lubelski Teatr Tańca czy artystów z Polskiego Baletu Narodowego Teatru Wielkiego w Warszawie. Aura Dance Company jest najczęściej nagradzanym zespołem litewskim. Wystąpią także Jo Stromgren Kompani z Norwegii oraz M&N Dance Company ze Słowenii.

Jedną z wyraźnych cech Festiwalu - chociaż nie bezpośrednio widoczną - jest zjawisko przenikalności kultur. Pokażemy m.in. spektakl Romana Komassy pt. "Tango Life", w którym gdański zespół "Tangueros Balticos" gra własną muzykę. Silne inspiracje tangiem łączy z jazzowymi improwizacjami oraz muzyką klasyczną. Daje to w efekcie oryginalne brzmienie. W spektaklu występują tancerze Polskiego Baletu Narodowego, którzy klasyczny warsztat baletowy wykorzystują do współczesnych interpretacji.

Litewski Aura Dance Company jest zespołem odważnie eksperymentującym z nowymi technologiami. Spektakl "Make the Switch from Me" w choreografii Birute Letukaite wykorzystuje technologię MOTUS. To system monitorowania ruchu tancerzy, wybierający elementy dynamiki, przyspieszenia, przemieszczenia, a następnie przyporządkowuje im dźwięki. Technologia pozwala na samplowanie dźwięków wcześniej nagranych lub na generowanie dźwięków w czasie rzeczywistym. W tym spektaklu MOTUS jest partnerem dla tancerzy oraz "żywym" muzykiem.

Scena Otwarta jest również dla młodych, ambitnych artystów. Konkurs choreograficzny, którego partnerem jest Stowarzyszenie ZAiKS, daje szansę na sceniczne zaistnienie, a wygrana będzie wsparciem finansowym dla kolejnych projektów artystycznych. Konkurs jest okazją do skonfrontowania się z tak doświadczonymi choreografami i pedagogami jakimi są członkowie jury: Zofia Rudnicka, Witold Jurewicz i Ryszard Kalinowski.

Zapraszamy do Tarnowa, na Międzynarodowy Festiwal Teatrów Tańca SCENA OTWARTA oraz na: www.scenaotwarta.pl

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 16.09.2015, 18:25