Sejm nie zgodził się na odrzucenie "konstytucji dla przedsiębiorców"

11.09.2015, 14:21aktualizacja: 11.09.2015, 14:21

Sejm nie zgodził się w piątek na wnioskowane przez PiS o odrzucenie w pierwszym czytaniu projektu Prawa działalności gospodarczej, określanego jako "konstytucja dla przedsiębiorców".

151 posłów głosowało za wnioskiem PiS, 265 było przeciw, 1 wstrzymał się od głosu. Projekt trafi teraz do dalszych prac w komisjach.

Wniosek o odrzucenie projektu przygotowanego przez Ministerstwo Gospodarki złożyła w czwartek podczas pierwszego czytania posłanka PiS Krystyna Pawłowicz.

Pawłowicz oceniła, że rządowy projekt Prawa działalności gospodarczej "powiela błędne podejście do regulacji działalności gospodarczej", gdyż błędnie odnosi pojęcia wolności gospodarczej i zasady "co nie jest zabronione, jest dozwolone", nie tylko do prywatnego biznesu, ale także do podmiotów publicznych, które prowadzą działalność gospodarczą.

Tymczasem - według niej - takie podmioty powinny kierować się przede wszystkim "zasadą legalizmu, a nie wolności". Zaznaczyła, że dysponują one przecież majątkiem publicznym i powinny brać pod uwagę interes publiczny.

Przygotowanie nowego prawa gospodarczego opartego na założeniu, że 99 proc. firm działa uczciwie, zapowiadała w swoim expose premier Ewa Kopacz. Projekt Prawa działalności gospodarczej przygotował resort gospodarki, który chce, by wzmocniło ono prawa przedsiębiorców i zapewniło bardziej partnerskie relacje biznesu z administracją. PDG ma zastąpić wielokrotnie nowelizowaną ustawę o swobodzie działalności gospodarczej z 2004 r. (PAP)

mww/mok/

Data publikacji 11.09.2015, 14:21