Spółka PGNiG chce kontroli nad Bartimpexem

20.03.2015, 18:49aktualizacja: 20.03.2015, 18:49

Wchodząca w skład PGNiG spółka Gas Assets Management złożyła w UOKiK wniosek o przejęcie kontroli nad Bartimpexem i jej spółką Gas Tradingiem, która posiada 4 proc. akcji właściciela polskiej części gazociągu jamalskiego - podał UOKiK.

"Zgłoszenie dotyczy zamiaru koncentracji w formie przejęcia kontroli przez spółkę GAS Assets Management sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie nad spółką Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Bartimpex S.A. z siedzibą we Wrocławiu oraz jej spółkami zależnymi. W wyniku zamierzonej koncentracji dojdzie również do przejęcia przez GAS Assets Management Sp. z o.o. oraz Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. z siedzibą w Warszawie wspólnej kontroli nad spółką GAS-Trading S.A. z siedzibą w Warszawie oraz jej spółką zależną GAS Trading Podkarpacie Sp. z o.o. z siedzibą w Dębicy" - czytamy na stronie internetowej UOKiK.

Spółka Gas-Trading ma 4 proc. udziałów w EuRoPol Gaz. Pozostali akcjonariusze to PGNiG (48 proc. akcji), Gazprom (48 proc. akcji).

Głównym źródłem przychodów EuRoPol Gazu są wpływy z opłat za przesyłanie gazu rurociągiem jamalskim. Ponoszą je główni udziałowcy spółki - Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo, które z Jamału odbiera gaz, oraz Gazprom, który tym gazociągiem przesyła swój surowiec tranzytem przez Polskę do Niemiec.

Jak pisał w lutym "Puls Biznesu", na początku marca w statucie Gas-Tradingu mają zostać przegłosowane takie zmiany, które dadzą PGNiG większość w EuroPolGazie.

"Wieloletni spór Polski i Rosji o kontrolę nad EuroPolGazem, operatorem gazociągu jamalskiego, jest bliski zakończenia. Po latach starań przewagę w spółce zdobędzie Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG). Jak? Przejmując kontrolę nad Gas-Tradingiem, do którego należy 4 proc. akcji EuroPolGazu" - pisał PB.(PAP)

drag/jbr/

Data publikacji 20.03.2015, 18:49