Strumieniowanie na żywo wszędzie i o każdej porze - na targach IBC 2012 miniCASTER(R) prezentuje rewolucyjne rozwiązanie w zakresie transmisji satelitarnej Ziemia - satelita

05.09.2012, 11:50aktualizacja: 05.09.2012, 11:50

UNTERFOEHRING, Niemcy, 5 września 2012 r. /PRNewswire/ - Poza kieszonkowymi koderami w standardzie HD H.264 mocowanymi do kamery, w trakcie targów IBC 2012 miniCASTER(R) zaprezentuje dwa transmitery satelitarne typu "uplink" (Ziemia - satelita), które na żywo przekazują zakodowane sygnały z kamery bezpośrednio do chmury. Tam sygnał zostaje odkodowany, po czym może być przekazywany na żywo za pośrednictwem jakiejkolwiek strony internetowej albo odbierany przez nadawców telewizyjnych.

(Zdjęcie: http://photos.prnewswire.com/prnh/20120905/559272)

miniCASTER(R) zaprezentuje dwa modele:

1) Satellite-Uplink Fly-away Unit (http://ots.de/s0IId) wyposażony w solidną przenośną skrzynię transportową, oferujący możliwość obsługi za pomocą aplikacji na smartfornie. Wyposażony jest w funkcję autopointingu (autonamierzanie) - samodzielnie ustawia się względem satelity Eutelsat;

2) Satellite-Uplink Car Unit (http://ots.de/X6uSj) można zamontować na każdym samochodzie, posiada funkcję autonamierzania.

Przepływność nadawania z obu urządzeń w paśmie Ka satelity Eutelsat sięga 10 Mbit/s. Wysyłany z nich sygnał można odbierać i wykorzystywać w całej Europie, Afryce Północnej i w niektórych regionach Środkowego Wschodu. Pakiety transmisji danych (AIRTime) można zarezerwować i nabyć w sklepie internetowym miniCASTER(R).

W porównaniu do urządzeń działających w sieci 3G/4G, nowe rozwiązania transmiterów satelitarnych miniCASTER(R) typu Ziemia - satelita zapewniają dedykowaną przepustowość, która nie jest współdzielona. Sprawne multipleksowanie można uzyskać w miejscach, które nie są nadmiernie zatłoczone. Podczas dużego wydarzenia, każdy użytkownik smartfona, który przesyła zdjęcia na Facebooka, korzysta z tego samego pasma komórkowego, przez co sygnał transmitowany na żywo może być zakłócony. Nowe transmitery satelitarne miniCASTER(R) to jedyne urządzenia zapewniające niezawodne i solidne rozwiązania w zakresie transmisji sygnału wysokiej jakości z każdego miejsca w Europie.

Michael Westphal, dyrektor generalny miniCASTER(R): "Nasze nowe rozwiązania w zakresie transmiterów satelitarnych typu Ziemia - satelita umożliwiają każdemu transmitowanie obrazu w wysokiej jakości na żywo w każdym miejscu Europy o każdej porze dnia. Transmitery te w połączeniu z naszymi przenośnymi koderami w standardzie H.264 stanowią rewolucyjną propozycję dla przemysłu nadawczego. Cieszymy się i jesteśmy dumni z możliwości zaprezentowania naszych nowych rozwiązań na targach IBC 2012".

Unterfoehring, 3 września 2012 roku

Źródło: TV1 GmbH