Strzegom: Pomnik Ofiar Katastrofy Smoleńskiej odsłonięty

31.10.2022, 12:54aktualizacja: 31.10.2022, 12:56

Fot. UM Strzegom
W niedzielę 30 października br. w Strzegomiu odbyła się piękna i wzruszająca uroczystość dot. odsłonięcia Pomnika Ofiar Katastrofy Smoleńskiej oraz nadania imienia Skweru Marii i Lecha Kaczyńskich.

Niedzielne wydarzenie rozpoczęło się w samo południe od odprawienia patriotycznej mszy św. w Bazylice Mniejszej w Strzegomiu. Po zakończeniu nabożeństwa korowód wyruszył w kierunku skweru. Tam miały miejsce okolicznościowe przemówienia, „Apel Pamięci”, akt poświęcenia pomnika, złożenie wiązanek i kwiatów.

W uroczystości wzięli udział m.in.: minister Michał Dworczyk, wiceminister klimatu i środowiska – Ireneusz Zyska, europoseł Anna Zalewska, poseł na Sejm RP Marek Dyduch, wicewojewoda dolnośląski - Jarosław Kresa, wicemarszałek województwa dolnośląskiego – Grzegorz Macko i biskup pomocniczy diecezji świdnickiej – ks. bp Adam Bałabuch.

Rangę uroczystości podniosła obecność Orkiestry Reprezentacyjnej Wojsk Lądowych we Wrocławiu, Kompanii Honorowej 10. Wrocławskiego Pułku Dowodzenia z pocztem sztandarowym i wielu służb mundurowych.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 31.10.2022, 12:54