Światowe objawienie: zespół Of Monsters and Men wystąpi na festiwalu Bushmills Live 2013, jedynym festiwalu muzyki niezależnej organizowanym w irlandzkiej gorzelni

11.03.2013, 12:30aktualizacja: 11.03.2013, 12:30

BUSHMILLS, Irlandia Północna, 11 marca 2013 r. /PRNewswire/ - Gorzelnia Old Bushmills (Old Bushmills Distillery) ogłosiła dzisiaj, że otworzy swoje podwoje dla światowej klasy gwiazd i wschodzących talentów sceny niezależnej (indie) w ramach Bushmills Live - wyjątkowego dwudniowego festiwalu, będącego świętem oryginalnej muzyki i whiskey.

(Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20130311/600786-a)

(Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20130311/600786-b)

Bushmills Live 2013 ft Of Monsters and Men: http://www.youtube.com/watch?v=ZjyzNFGuRmo

Bushmills Live - jedyny festiwal muzyki niezależnej, który organizowany jest w irlandzkiej gorzelni - odbędzie się na olśniewającym pięknem przyrody północnym wybrzeżu Irlandii w dniach 19 - 20 czerwca 2013 roku.

Główną gwiazdą dwudniowego święta muzyki będzie popularny na całym świecie zespół Of Monsters and Men, wykonujący muzykę z gatunku indie folk, który w Irlandii Północnej zagra po raz pierwszy.

Pięcioosobowa islandzka grupa odnosi obecnie ogromne sukcesy. Zespół zdobył niedawno europejską nagrodę muzyczną "European Border Breakers Award"*, przyznawaną najlepszym grupom z Europy. Of Monsters and Men w tym roku określany jest jako grupa, którą "trzeba zobaczyć", a tego lata muzycy wezmą udział w wielu festiwalach, w tym w jednej z największych na świecie międzynarodowych imprez tego typu - Coachella w Kalifornii. Kameralny występ Islandczyków na Bushmills Live będzie więc wyjątkowym wydarzeniem, którego fani nie zaznają w żadnym innym miejscu na świecie.

Dla fanów z całego świata udostępniono jedynie 500 wejściówek. W ramach Bushmills Live, w wiekowych salach zabytkowej Gorzelni Old Bushmills, gdzie od pokoleń doskonalona jest sztuka destylacji whiskey, na tej samej scenie kameralne koncerty zagrają zarówno uznane gwiazdy, jak i początkujące zespoły.

"Bilety, których nie można kupić za żadne pieniądze" nie trafią do powszechnej sprzedaży**. Miłośnicy muzyki i whiskey będą mogli je wygrać, biorąc udział w losowaniu na stronie Bushmills Irish na Facebooku: facebook.com/bushmills1608.

Jak mówi wokalista z Of Monsters and Men, Ragnar ?órhallsson: "Występ w tak niezwykłym miejscu, w otoczeniu tych wszystkich wiekowych magazynów, beczek whiskey i przed tak małą widownią, to doświadczenie, na które czekamy z niecierpliwością. Nasz pierwszy koncert w Irlandii Północnej będzie wyjątkowy - mam nadzieję, że nie tylko dla nas, ale również dla naszych fanów!".

Grupa Of Monsters and Men pojawi się w doborowym towarzystwie. Dołączą do niej inni znamienici przedstawiciele muzyki indie, m.in. Snow Patrol, wokaliści i autorzy tekstów Foy Vance i Iain Archer, Elijah Wood, Benjamin Francis Leftwich, Marcus Foster, The Staves, General Fiasco oraz David C Clements, którzy zaliczyli świetne występy na Bushmills Live w zeszłym roku.

Bushmills Live jest doskonałą platformą promocji dla muzyków dopiero rozpoczynających karierę. Po występie na festiwalu, The Staves ruszyli w światową trasę jako support Bon Iver, zaś Foy Vance kroczy od sukcesu do sukcesu i wystąpi razem z Edem Sheeranem w europejskiej i północnoamerykańskiej części jego tegorocznej trasy koncertowej.

Helen Mulholland, główna organizatorka festiwalu w The Old Bushmills Distillery, obiecuje fanom "dobrą muzykę wśród dobrych przyjaciół".

"Whiskey i muzyka zawsze świetnie do siebie pasowały - dodaje Helen Mulholland. - Na Bushmills Live lubimy, kiedy jedno i drugie tworzone jest z artyzmem - w naszej pięknej gorzelni łączymy wyjątkową whiskey z wyjątkową muzyką, zaś występujący artyści są dobrymi przyjaciółmi, co sprawia, że atmosfera festiwalu jest wspaniała".

"Oczywiście nie możemy się doczekać gorącego powitania w Bushmills naszych nowych przyjaciół - Of Monsters and Men oraz innych początkujących i utalentowanych artystów, których z dumą wspieramy, tworząc platformę muzyczną pozwalającą na zyskanie nowych fanów".

Informacje dla redaktorów

*http://www.europeanborderbreakersawards.eu/eng

Twitter: @BushmillsGlobal (https://twitter.com/BushmillsGlobal)

Hashtag: #BushmillsLive

Informacje o konkursie

**Aby wygrać bilety na festiwal Bushmills Live lub dowiedzieć się więcej, wejdź na stronę: http://facebook.com/bushmills1608. Konkurs będzie otwarty od 17 marca 2013 r. (od godz. 17:08) do 6 maja 2013 r. (do godz. godz. 0:59 czasu polskiego). Zwycięzcy zostaną ogłoszeni do 9 maja. Konkurs podlega regulaminowi.

W konkursie na Facebooku mogą wziąć udział osoby, które skończyły 18 lat i mieszkają w następujących krajach:

- Wielka Brytania

- Irlandia

- Irlandia Północna

- Niemcy

- Portugalia

- Rosja

- USA

- Kanada

- Czechy

- Łotwa

Z każdego z tych państw para finalistów wygra bilety na Bushmills Live.

Bushmills Irish Whiskey

Mająca za sobą bogatą tradycję autentycznej jakości, Bushmills Irish Whiskey powstaje, dojrzewa i trafia do butelek w najstarszej działającej gorzelni w Irlandii, położonej w miejscowości Bushmills w Hrabstwie Antrim, na północnym wybrzeżu tego kraju. Gorzelnia The Old Bushmills korzysta w 100% z jęczmienia słodowego, z którego wytwarza potrójnie destylowaną whiskey, która nabiera w ten sposób bogatego, dojrzałego i charakterystycznego smaku. W ofercie Bushmills znajdują się: Bushmills Irish Whiskey, Black Bush, 10-letnia Bushmills Single Malt, 16-letnia Bushmills Single Malt, 21-letnia Bushmills Single Malt, Bushmills 1608 oraz nowość - Bushmills Irish Honey.

Diageo

Diageo to wiodący producent wysokiej jakości alkoholi, oferujący ogromną kolekcję marek alkoholi wysokoprocentowych, win i piw, m.in.: Johnnie Walker Guinness, Smirnoff, J&B, Baileys, Cuervo, Tanqueray, Captain Morgan, Crown Royal, Beaulieu Vineyard i Sterling Vineyards.

Diageo to międzynarodowa firma działająca w ponad 180 krajach na całym świecie, notowana na Nowojorskiej (DEO) i Londyńskiej (DGE) Giełdzie Papierów Wartościowych. Więcej informacji na temat Diageo, jej pracowników, marek i wyników można znaleźć na stronie Diageo.com. Firma prowadzi również światowy serwis promujący odpowiedzialne spożywanie alkoholu poprzez wymianę najlepszych praktyk, informacji i inicjatyw: http://DRINKiQ.com.

Źródło: Bushmills Irish Whiskey

KONTAKT: