Święta o zapachu kawy, czyli pomysły na prezent dla kawosza

19.12.2016, 13:45aktualizacja: 19.12.2016, 13:45

Davidoff
Dawniej zdobycie dobrej jakości arabiki graniczyło z cudem - kawa była towarem luksusowym, bardzo trudno dostępnym, dlatego w niektórych kręgach stała się nawet walutą zastępczą. Dziś mistrzowskie kompozycje ziaren z najlepszych upraw świata, stylowe młynki i filiżanki są na wyciągnięcie ręki - miłośnicy kawy, domowi bariści, smakosze i niedzielni kawosze z pewnością docenią prezenty, które kojarzą się z kawą. Z czego ucieszą się najbardziej?

1. Zwiedzanie palarni kawy

Dla wszystkich miłośników małej czarnej lub dużej z mlekiem to prawdziwa gratka - wycieczka do palarni kawy to nie tylko zwiedzanie miejsca, ale też możliwość zapoznania się z tajnikami produkcji kawy.

Zwiedzanie najczęściej kończy się degustacją świeżej kawy - taka wycieczka z ukochaną osobą może być prawdziwie romantycznym doznaniem!

2. Mistrzowska kompozycja

Każdy miłośnik kawy w pewnym momencie dochodzi do wniosku, do którego przed laty doszedł Zino Davidoff: „cenić wysoką jakość to cenić smak życia”. Jak poznać dobrą kawę? Charakter i tajemnica aromatu kawy to efekt sporządzenia odpowiedniej mieszanki - kunsztownego połączenia kaw różnego pochodzenia w niepowtarzalną kompozycję.

Dobrym przykładem jest Creation Superieure Horizon od Davidoff Café - ziarna tej kawy dojrzewają w specjalnych, najbardziej ekskluzywnych regionach upraw w Afryce Wschodniej oraz Brazylii. Co ciekawe mieszanki ziaren składające się na tę kawę, podobnie jak w przypadku innych kaw Davidoff, palone są oddzielnie. Dopiero później sommelierzy tworzą ostateczną kompozycję. Oprawa też jest ważna, Creation Superieure Horizon można kupić w dwóch wersjach: jako kawę rozpuszczalną - w metalowej puszce w czarno-srebrnym kolorze oraz jako kawę paloną mieloną - w eleganckim, składanym opakowaniu.

3. Kawiarka rodem z Włoch

Kluczowy jest sposób zaparzania kawy - nawet najlepsza kawa po zwykłym zalaniu nie będzie smakować tak, jak przygotowana za pomocą kawiarki.

Pierwsze proste kawiarki produkowano w słonecznej Italii, dziś do wyboru mamy różne modele i typy kawiarek - dostosowane do kuchni indukcyjnych lub gazowych. Kawiarki stalowe nadają się zarówno do kuchni gazowych, jak i indukcyjnych, zaś aluminiowe - tylko do kuchni gazowych. W sprzedaży dostępne są różne kształty i kolory.

4. Stylowe filiżanki

O efekcie końcowym decyduje sposób podania kawy - pyszną i ekskluzywną kawę powinno się degustować w równie mistrzowskiej oprawie. Dlatego warto wybrać filiżanki odpowiednie do typu kawy.

Przykładowo: filiżanki do espresso mają objętość do 100 ml i dość grube ścianki - po to, aby napar długo utrzymał temperaturę. Dla miłośnika kawy najlepszy będzie zestaw filiżanek do różnego typu kawy.

5. Młynek do mielenia kawy

Najbardziej ceniony wśród kawoszy jest młynek klasyczny - do mielenia ręcznego, najlepiej z ceramicznymi żarnami i regulacją stopnia mielenia.

Alternatywą dla drewnianego młynka o wyszukanym wzornictwie może być młynek elektryczny - to najlepsza opcja dla zabieganych, którzy nie mają czasu na ceremonię pieczołowitego mielenia i parzenia kawy.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 19.12.2016, 13:45