Uroczyste otwarcie nowego budynku Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku za nami

17.08.2020, 11:14aktualizacja: 17.08.2020, 11:14

Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku/Ceremonia otwarcia
14 sierpnia odbyło się uroczyste otwarcie nowego budynku Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku. W wydarzeniu wzięli udział: prezydent Rzeczypospolitej Polskiej – Andrzej Duda, pierwsza dama - Agata Kornhauser-Duda, wicepremier, minister kultury i dziedzictwa narodowego – prof. Piotr Gliński, a także inni znamienici goście.

Gości przywitała musztra paradna przygotowana przez Stowarzyszenie Szwadronu Jazdy Rzeczypospolitej pod dowództwem rotmistrza Adama Sujeckiego, a także występ wyśmienitego polskiego harmonijkarza – Bartosza Łęczyckiego.

Po odśpiewaniu „Mazurka Dąbrowskiego” i przywitaniu gości przez gospodarza uroczystości - dyrektora Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku, Roberta Supła, przemówienia wygłosili: prezydent Rzeczypospolitej Polskiej - Andrzej Duda, wicepremier, minister kultury i dziedzictwa narodowego - prof. Piotr Gliński oraz przedstawiciel Fundacji Rodziny Józefa Piłsudskiego - Krzysztof Jaraczewski, wnuk marszałka.

W swoim wystąpieniu prezydent podkreślił ogromną rolę Józefa Piłsudskiego w czynie niepodległościowym Polski: „Wreszcie marszałkowi Józefowi Piłsudskiemu postawiono pomnik w postaci muzeum. Wśród setek pomników, które postawiliśmy, figur marszałka, jego popiersi, jego zobrazowań, które są rozsiane po całym naszym kraju, wreszcie staje Muzeum. […] Muzeum nie tylko pokazujące historię i będące niezwykle ważnym miejscem edukacji o II Rzeczypospolitej, ale przede wszystkim edukacji patriotycznej”.

Krzysztof Jaraczewski - przedstawiciel Fundacji Rodziny Józefa Piłsudskiego, podkreślił ogrom wysiłku włożonego w powstanie i rozwój Muzeum przez wiele różnych osób i instytucji: „Po prawie trzydziestu latach od pierwszych starań o Muzeum Józefa Piłsudskiego, dzisiaj tu - w Sulejówku, otwieramy jego drzwi. […] Muzeum ma bardzo dużo ojców założycieli. Liczą się w tysiącach. […] Przez te wszystkie lata, sami z siebie, bezinteresownie, z sercem przywracali historię do naszego życia i do obszaru publicznego. W stosunku do tych tysięcy obywateli mamy dług wdzięczności”.

Ciekawym akcentem artystycznym, towarzyszącym uroczystości było fortepianowe wykonanie „Walca” autorstwa Józefa Wincentego Piłsudskiego – ojca Józefa Piłsudskiego przez młodego wirtuoza – Aleksandra Opolskiego.

Udział w oficjalnej ceremonii otwarcia nowego budynku Muzeum, symbolicznie zaznaczonej przecięciem szarfy, wzięli: prezydent Rzeczypospolitej Polskiej - Andrzej Duda, pierwsza dama - Agata Kornhauser-Duda, wicepremier, minister kultury i dziedzictwa narodowego prof. Piotr Gliński, przedstawiciele Fundacji Rodziny Józefa Piłsudskiego: Joanna Onyszkiewicz i Krzysztof Jaraczewski, wnuczka i wnuk Józefa Piłsudskiego.

Po ceremonii goście zaproszeni zostali do gmachu Muzeum, gdzie w towarzystwie dyrektora Instytucji Roberta Supła oraz kuratorów poszczególnych galerii, mogli zapoznać się z Wystawą Stałą Muzeum, zatytułowaną: „Dla Rzeczypospolitej. Józef Piłsudski 1867-1935”. Gościom udostępniono też część historyczną kompleksu muzealnego wraz z dworkiem „Milusin”.

Regularne zwiedzanie Wystawy Stałej rozpocznie jej wernisaż zaplanowany na listopad 2020 roku.

Misją powstałego w 2008 r. Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku jest m.in. wszechstronne ukazanie wielowymiarowości Józefa Piłsudskiego, a poprzez programy edukacyjne i akcje społeczne Muzeum dba nie tylko o dziedzictwo Józefa Piłsudskiego, ale także stara się zachęcać do refleksji na temat współczesnego świata. Instytucja kultury utworzona przez Fundację Rodziny Józefa Piłsudskiego oraz Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

KONTAKT:

Agata Rybus