USA: duże spadki na Wall Street, coraz bardziej martwi kondycja przemysłu Chin

22.08.2015, 09:01aktualizacja: 22.08.2015, 09:01

Piątek na amerykańskich giełdach po raz kolejny w tym tygodniu przyniósł bardzo mocne spadki. Wyprzedaż na światowych rynkach to efekt pogłębiających się obaw o stan światowej gospodarki, a w szczególności Chin.

Na zamknięciu Dow Jones Industrial spadł o 530,94 pkt. (3,12 proc.) do 16.459,75 pkt. W ciągu ostatnich pięciu lat tylko czterokrotnie ten indeks kończył dzień stratą przekraczającą 400 punktów.

S&P 500 stracił 64,84 pkt. (3,19 proc.) i wyniósł 1.970,89 pkt. Indeks jest na 2,5 proc. minusie od początku tego roku.

Nasdaq Composite osłabił się o 171,45 pkt. (3,52 proc.) i wyniósł 4.706,04 pkt.

"Obecnie panuje na rynku strach i wszystkie informacje są odbierane negatywnie i to bez głębszej refleksji" - powiedział Tom Digenan, szef działu akcji amerykańskich z UBS Global Asset Management.

Obawy o kondycję światowej gospodarki podsycił wstępny odczyt indeksu PMI z chińskiego przemysłu za sierpień. Wskaźnik obrazujący kondycję przemysłu Państwa Środka wyniósł 47,1 pkt. wobec 47,8 pkt. na koniec poprzedniego miesiąca. Analitycy spodziewali się 48,2 pkt. Wskazanie PMI z sierpnia jest najniższe od marca 2009 roku, czyli od czasu światowego kryzysu finansowego.

W reakcji na te dane indeks giełdy w Szanghaju spadł o 4,2 proc. na zamknięciu sesji. W ciągu ostatniego tygodnia spadek indeksu SCI wyniósł ponad 11 proc. Wcześniej obawy o chińską gospodarki wzrosły po tym, jak w ubiegłym tygodniu Chiny zdecydowały się na dewaluację waluty.

Rosnące ryzyko spowolnienia w światowej gospodarce oraz niepewność co do terminu podwyżek stóp procentowych w USA doprowadziła do przeceny na Wall Street w tym tygodniu. (PAP)

wst/ pr/ jm/

Data publikacji 22.08.2015, 09:01