Vanguard wybiera FTSE na dostawcę usług w zakresie benchmarków giełdowych dla sześciu międzynarodowych giełdowych funduszy indeksowych

02.10.2012, 18:23aktualizacja: 02.10.2012, 18:23

- Największa zmiana międzynarodowego dostawcy benchmarków giełdowych w historii;

- Obejmuje największy na świecie fundusz rynków wschodzących - fundusz indeksów giełdowych Vanguard dla rynków wschodzących o wartości 67 mld USD;

- FTSE staje się trzecim największym dostawcą usług w zakresie benchmarków giełdowych dla funduszy kapitałowych typu ETF na świecie;

- Umacnia obecność FTSE (indeks akcji spółek giełdowych) w Stanach Zjednoczonych, trzecie miejsce na świecie.

NOWY JORK, LONDYN, HONGKONG, SYDNEY i TOKIO, 2 października 2012 r. /PRNewswire/ - Grupa FTSE Group ("FTSE") została wybrana przez Vanguard jedną z trzech najlepszych amerykańskich firm zarządzających aktywami, jako dostawcę usług w zakresie benchmarków giełdowych dla sześciu międzynarodowych funduszy indeksów giełdowych typu equity, o łącznej wartości aktywów wynoszącej na dzień 27 września 170 mld USD. Fundusze te zostaną przekształcone na wzorce w FTSE Global Equity Index Series, zastępując indeks MSCI.

(Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20120424/NY93515LOGO)

Transakcja ta stanowi największą zmianę międzynarodowego dostawcy benchmarków giełdowych w historii i obejmuje największy na świecie powstający fundusz rynków wschodzących - fundusz indeksów giełdowych Vanguard dla rynków wschodzących o wartości 67 mld USD oraz jego fundusz giełdowy (Ticker: VWO). Fundusze te zostaną przeniesione do indeksu FTSE dla rynków wschodzących.

"Zawarta dzisiaj umowa z Vanguard podkreśla stały wzrost FTSE jako światowej marki - powiedział Mark Makepeace, dyrektor naczelny FTSE Group. - Dokonując zmiany, FTSE stanie się trzecim, największym dostawcą benchmarków dla indeksów produktów giełdowych na świecie, posiadającym ponad 124 mld USD w aktywach funduszy typu ETF porównanych ze wskaźnikami FTSE".

"Umowa ta stanowi kolejny znaczący krok w kreowaniu jakości marki FTSE w Stanach Zjednoczonych, tak jak się to stało na całym świecie - powiedział Jonathan Horton, prezes FTSE North America. - FTSE angażuje się w budowanie długoterminowej i trwałej współpracy z klientami w Stanach Zjednoczonych oraz na całym świecie, oferując inwestorom realną wartość".

Vanguard przeprowadził proces rygorystycznej selekcji, w którym ocenił jakość i trwałość poszczególnych indeksów. "Indeksy FTSE są dobrze skonstruowane, oferują pełną obsługę na poszczególnych rynkach i spełniają standardy 'najlepszych praktyk' Vanguard w zakresie rynkowych benchmarków - powiedział Gus Sauter, dyrektor inwestycyjny Vanguard. - Benchmarki oferują kompleksową i wielokierunkową obsługę międzynarodowych rynków rozwiniętych oraz wschodzących."

Długoterminowa umowa licencyjna jeszcze bardziej umacnia bliskie relacje Vanguard i FTSE. Vanguard stosuje benchmarki FTSE na potrzeby ponad 20 portfeli indeksowych z całego świata o wartości 26 mld USD w zgromadzonych aktywach, w tym 9 funduszach ETF. Dysponuje przy tym aktywami w zarządzaniu (AUM) wartymi 13,4 mld USD i znajdującymi się w obrocie w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i Australii. FTSE będzie partnerem Vanguard w realizowanej przez niego międzynarodowej strategii wzrostu, w ramach której ogłoszono wprowadzenie produktów na rynki Wielkiej Brytanii i Kanady.

Uwagi dla wydawcy

Informacje o Serii Światowego Indeksu Giełdowego FTSE

Seria Światowego Indeksu Giełdowego FTSE to czołowy, światowy benchmark, w skład którego wchodzi znany FTSE Indeks Ogólnoświatowy.

Seria ta może się pochwalić długą historią innowacyjnych rozwiązań. Była również pierwszym światowym benchmarkiem, który wdrożył jednolite pokrycie akcji spółek o małej, średniej i dużej kapitalizacji, a także uwzględnił rynki rozwinięte, jak również zaawansowane i drugorzędne rynki wschodzące.

Seria Światowego Indeksu Giełdowego FTSW była również pierwszym głównym benchmarkiem, który zaadoptował przejrzysty i korzystający z danych proces klasyfikacji. Oparta na obiektywnych kryteriach klasyfikacja krajów jest procesem, który sprzyja tworzeniu przyszłościowej, aktywnej struktury. Proces ten pozwolił FTSE, jako pierwszemu dużemu usługodawcy z branży indeksów giełdowych, zmienić status Korei Południowej z rynku wschodzącego na rozwinięty.

Więcej informacji dostępne jest na stronie: http://www.ftse.com.

Źródło: FTSE Group

Kontakt dla mediów:

Grupa FTSE

Nowy Jork

Lynne Sims

Biuro prasowe w Nowym Jorku

tel. +1-21—314-1270

Londyn

Annie Evangeli

Hongkong

Emily Mok

tel. +852 2164 3333