W otoczeniu klejnotów KGHM obejmuje mecenat nad Zamkiem Królewskim w Warszawie

29.05.2019, 17:41aktualizacja: 29.05.2019, 17:41

Zamek Królewski w Warszawie to centrum tradycji, kultury i historii. Jest to też symbol trwałości i żywotności ducha polskiego – powiedział Marcin Chludziński, prezes KGHM Polska Miedź S.A. który na środowej konferencji prasowej w Warszawie ogłosił objęcie Zamku mecenatem przez KGHM.

Współpracę Zamku z KGHM inauguruje otwarta tego dnia wystawa „Rządzić i olśniewać. Klejnoty i jubilerstwo w Polsce w XVI i XVII wieku”.

Prof. dr hab. Wojciech Fałkowski, dyrektor Zamku Królewskiego w Warszawie zapowiedział, że mecenat KGHM pomoże m.in. w zgromadzeniu kolekcji sztuki europejskiej XVII i XVIII wieku.

„Bardzo się cieszę, że możemy rozpocząć współpracę związaną z mecenatem. Jestem pewny, że wielokrotnie zaskoczymy wszystkich odwiedzających Zamek Królewski. Każda wspólnota narodowa potrzebuje takiego centrum tradycji, kultury i historii” – mówił prezes Chludziński.

Inaugurująca współpracę wystawa – „Rządzić i olśniewać. Klejnoty i jubilerstwo w Polsce w XVI i XVII wieku” – jest wyjątkowa w skali polskiego muzealnictwa. Wśród blisko 500 zabytków wypożyczonych od ponad 80 właścicieli znajdują się takie, które bezwzględnie można określić jako polskie, dokumentujące kunszt jubilerów z terenów całej Rzeczypospolitej.

Jak mówił prezes KGHM Polska Miedź, wystawa jest bliska sercu firmy, ponieważ „to środowisko, które jest prezentowane na wystawie nie jest nam obce”. „Oprócz tego, że jesteśmy dużym producentem miedzi, jesteśmy też jednym z największych producentów srebra na świecie i produkujemy również złoto” – powiedział Marcin Chludziński.

Obok niezwykłych kosztowności i precjozów, na wystawie będzie można obejrzeć po raz pierwszy z bliska sukienki cudownego obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej – rubinową i diamentową. Na każdej z nich znajduje się kilkaset klejnotów. Dyrektor Zamku Królewskiego zwrócił również uwagę na niezwykłe monstrancje czy kolekcje pierścionków oraz biżuterii damskiej, która nigdy w tej skali nie była jeszcze zgromadzona i pokazywana.

„Skala wystawy i zgromadzone wyroby artystyczne – bo to nie jest wyłącznie wartość materialna, ale również artystyczna – robi wrażenie na każdym, kto się jej przyjrzy. Jeśli spojrzymy na Orła przywiezionego z Luwru, z jednej strony mamy przed oczami polską historię, ale z drugiej strony widzimy nieprawdopodobnie wspaniale wykonany przedmiot jubilerski z emalii, złota i drogich kamieni. Jest to więc połączenie historii z doskonałym rzemiosłem artystycznym polskich jubilerów, polskich mistrzów biżuterii” – mówił prof. Fałkowski.

Zdradził, że gromadzenie tych dóbr i obiektów trwało kilkanaście miesięcy. Jednak zanim udało się je pozyskać, trzeba było te obiekty odnaleźć i rozpoznać, a także ocenić, czy warto się o nie starać. Dodatkowo konieczne było zebranie funduszy na ich ubezpieczenie.

„Mecenat KGHM Polska Miedź bardzo nam pomógł. Wystawa powstała dzięki funduszom Ministerstwa Kultury, ale bez mecenatu nie przygotowalibyśmy ekspozycji na tę skalę i nie mielibyśmy możliwości działania w przyszłości” – dodał dyrektor Zamku Królewskiego w Warszawie.

„Mecenat pozwala się rozwijać i budować kolekcje. Zależy nam, aby Zamek dysponował nie tylko pięknymi i ważnymi w sensie muzealnym wnętrzami oświeceniowymi, ale żeby powstała na Zamku kolekcja sztuki europejskiej XVII i XVIII wieku” – mówił prof. Fałkowski.

Data publikacji 29.05.2019, 17:41
Źródło informacji Centrum Prasowe PAP