W Unii Europejskiej najwięcej uprawia się słodkich jednokolorowych jabłek

06.09.2015, 10:17aktualizacja: 06.09.2015, 10:17

Gala i Golden Delicious to najczęściej produkowane w UE odmiany jabłek. Na trzecim miejscu znalazła się odmiana Idared - najbardziej popularna w Polsce. szacuje się, że tegoroczne zbiory tych owoców w Unii będą o 5 proc. niższe niż w 2014.

Światowe Stowarzyszenie Producentów Jabłek (WAPA) ocenia, że w 2015 roku zbiory jabłek w UE będą na poziomie 11,974 mln ton wobec 12,568 mln ton w ubiegłym roku. Najwięcej będzie odmian Golden Delicious (2,54 mln t), Gali (1,33 mln t) a oraz Idared (1,11 mln t).

Odmiany te są dobrze znane na polskim rynku. Golden Delicious to lubiana żółta odmiana słodkich jabłek, w dużej części importowana. Gala - czerwona odmiana, nieco mniejszych, ale soczystych jabłek, chętnie kupowanych w ubiegłym roku przez rodzimych konsumentów produkowana jest w naszym kraju na coraz większą skalę. Zaś do bardziej kwaskowatego Idareda polscy zjadacze jabłek już przyzwyczaili, bo tę odmianę uprawia się w naszym kraju od wielu lat (odmiana uzyskana w USA).

Popularnymi w Europie odmianami także są: Red Delisious, Jonagold, Shampion, Elstar, Jonagored, Granny Smith.

Od kilku lat Polska jest największym w Unii producentem jabłek. Będzie i w tym roku produkując, według szacunków WAPA, nawet 3,75 mln ton tj. tyle, ile w ubiegłym roku. Polskie statystyki są jednak nieco niższe i mówią o 3,2 mln ton, ale z pewnością zostaną one zredukowane z powodu suszy. Drugim producentem jabłek są Włosi, którzy w tym roku mogą zebrać ponad 2,3 mln ton; Francuzi – mogą uzyskać zbiory na poziomie 1,6 mln ton, a Niemcy – 885 tys. ton.

Polska jest największym eksporterem jabłek w Europie. (PAP)

awy/ pz/

Data publikacji 06.09.2015, 10:17