Warszawo, my Ci pokażemy! 15. Festiwal "Łodzią po Wiśle"

31.03.2017, 11:41aktualizacja: 31.03.2017, 11:41

plakat
Najlepsze etiudy studentów Szkoły Filmowej w Łodzi w Kinie Iluzjon Filmoteki Narodowej w Warszawie (7-8 kwietnia, 15. Festiwal "Łodzią po Wiśle").

"Chcemy pokazać Ci to, co najlepsze: etiudy fabularne, dokumentalne, animacje, filmy operatorskie, które powstają w Szkole Filmowej w Łodzi. I radość i stres - bo dla wielu z nas to pierwsze projekcje naszych filmów na wielkim ekranie. Poznamy Was - pierwszych Widzów naszych filmów. Odbierzemy też pierwsze nagrody - najlepsze filmy konkursu wyłoni profesjonalne jury - przyzna Grand Prix oraz nagrody w czterech kategoriach: najlepsza etiuda fabularna, dokumentalna, animowana oraz za najlepsze zdjęcia/etiudę operatorską. Na Festiwalu będą dziennikarze, filmowcy, wielbiciele kina. Co roku na "Łodzią po Wiśle" są po prostu WSZYSCY!".

W tym roku 37 filmów studentów Szkoły oceni jury: Adam Guziński (reżyser filmowy i teatralny, scenarzysta), Adam Palenta (autor zdjęć filmowych), Jakub Tarkowski (reżyser, animator i rysownik). Filmem otwarcia Festiwalu będzie "Wspomnienie lata" Adama Guzińskiego. W programie również pokaz wspólnego projektu studentów reżyserii pod opieką Jana Jakuba Kolskiego - "Kamienne chleby". Obok projekcji - prezentacje, warsztaty i dyskusje - wszystko wokół filmu.

"Premierowe, kinowe pokazy filmów Szkoły Filmowej w Łodzi to istotne wydarzenie dla naszych studentów. Ich twórcy doświadczają bardzo ważnego elementu w procesie tworzenia filmów, jakim jest konfrontacja z widzem i mimo obaw przed krytyką są szczęśliwi, że mogą pokazać je w kinie. To także promocja i początek festiwalowego życia dla wielu z nich i pierwsze nagrody. "Łodzią po Wiśle" co roku potwierdza, że Szkoła Filmowa w Łodzi nieustannie elektryzuje!" - mówi Krzysztof Brzezowski, szef Festiwalu.

Od początku (pierwsza edycja odbyła się w 2003 r.) założeniem "Łodzią po Wiśle" była promocja studentów Szkoły, konfrontacja ich twórczości z szeroką publicznością oraz środowiskiem filmowym, poprzez stworzenie forum do rozmowy o kondycji i przyszłości polskiego kina.

www Festiwalu: www.lodziapowisle.pl

KONTAKT: