Webnovel ogłasza wiosenną edycję konkursu Webnovel Spirity Awards 2020, aby przyciągnąć kolejnych utalentowanych autorów

07.07.2020, 11:35aktualizacja: 07.07.2020, 11:35

SINGAPUR, 7 lipca 2020 r. /PRNewswire/ -- Webnovel („spółka”), ogólnoświatowa e-platforma wydawnicza należąca do China Literature (0772.HK), wiodącej firmy ukierunkowanej na publikację dzieł literackich w internecie, będącej inkubatorem własności intelektualnej, ogłasza wiosenną edycję konkursu Webnovel Spirity Awards 2020. Autorzy z całego świata mogą przesyłać swoje dzieła, walcząc o nagrody pieniężne wynoszące do 10 tys. dolarów.

Chcąc przyciągnąć większą liczbę aspirujących autorów, Webnovel przyjmuje napisane w języku angielskim dzieła pisarzy z całego świata, w tym osób piszących „do szuflady” i tych, którzy zajmują się tym zawodowo. Uczestnicy mogą składać prace w następujących sześciu kategoriach: apokalipsa, słodka miłość, rycerze i magia, ewolucja, LitRPG [gatunek literacki łączący konwencje gier komputerowych RPG z powieściami fantasy i science fiction – przyp. tłumacza] oraz komedia. W każdej kategorii może być więcej niż jeden laureat, a każdy z nich otrzyma 10 tys. dolarów. Zwycięskie prace będą wybierane na podstawie komercyjnej wartości dzieła, regularności publikacji i popularności autora wśród czytelników.

Platforma Webnovel zapewnia indywidualne wsparcie redaktorskie. Zatrudniani przez spółkę redaktorzy podejmują z autorami ścisłą współpracę przy realizacji kampanii oraz przekazują im informacje dotyczące najnowszych trendów w obszarze tworzenia treści.

Webnovel postrzega autorów jako swoje największe dobro. Jedną z misji spółki jest wspieranie pisarzy w spieniężaniu ich prac, a tym samym zachęcanie kolejnych utalentowanych pisarzy do dzielenia się efektami swojej kreatywności.

Publikacja dzieł literackich w internecie różni się od publikacji fizycznej, stanowiąc nową formę tworzenia treści. Model przyjęty przez Webnovel umożliwia autorom publikowanie skończonych dzieł lub nieukończonych tekstów partiami. Autorzy mogą kontynuować pisanie, podczas gdy czytelnicy zapoznają się z ich tekstami, co ułatwia pisarzom uzyskiwanie informacji zwrotnych od czytelników. Czytelnicy mogą również komunikować się bezpośrednio z autorami za pośrednictwem platformy Webnovel.

Wcześniej spółka z powodzeniem przeprowadziła podobny konkurs na Filipinach. W ramach łącznej puli nagród w kwocie 206 tys. dolarów nagrodzono 148 uczestników.

Więcej informacji o nagrodzie pod adresem: https://activity.webnovel.com/noah/857910915/index

Webnovel

Webnovel to globalna, internetowa platforma literacka, która zrzesza ponad 60 tys. międzynarodowych autorów i ponad 200 tłumaczy. Za pośrednictwem Webnovel opublikowano ponad 100 tys. oryginalnych powieści. Platforma zgromadziła ponad 60 mln odwiedzających z całego świata. Spółka China Literature obejmuje 8,1 mln autorów i 12,2 mln dzieł literackich reprezentujących ponad 200 gatunków. Spółka ma na swoim koncie wiele udanych publikacji, m.in. „Świeca w grobie”, „Kroniki złodziei grobów”, „Nirvana w ogniu” i „Jak zostać królem Avatar”, na podstawie których powstały filmy, seriale, animacje, komiksy i gry. Tencent jest jej udziałowcem i partnerem strategicznym.

Zdjęcie - https://bit.ly/2ZFxXuC

Źródło: Webnovel