Weszły w życie znowelizowane przepisy Prawa budowlanego

28.06.2015, 14:21aktualizacja: 28.06.2015, 14:21

W niedzielę zaczynają obowiązywać znowelizowane przepisy Prawa budowlanego. Mają one usprawnić proces budowlany przez zniesienie szeregu dotychczasowych ograniczeń biurokratycznych i prawnych.

Nowelizację Prawa budowlanego i niektórych innych ustaw Sejm uchwalił 20 lutego br. Zmienione przepisy mają usprawnić proces budowlany, w szczególności przez zniesienie obowiązku uzyskania decyzji o pozwoleniu na budowę w stosunku do niektórych obiektów budowlanych, dla których wymóg taki przewidziany był w dotychczasowym prawie.

Nowe regulacje znoszą wymóg uzyskiwania decyzji o pozwoleniu na budowę lub przebudowę domu jednorodzinnego. Rozwiązanie to dotyczy budynków, których obszar oddziaływania nie wykracza poza granice działki lub działek objętych inwestycją, czyli w sytuacji, w której dom nie jest uciążliwy dla sąsiadów. W takich przypadkach konieczne będzie jedynie zgłoszenie budowy z projektem budowlanym i dołączenie dokumentów wymaganych w trybie pozwolenia na budowę dla tego budynku. Starosta będzie miał 30 dni na ewentualny sprzeciw.

Od 28 czerwca zgłoszeniu podlegają także: wolnostojące parterowe budynki gospodarcze, w tym garaże, altany oraz przydomowe ganki i oranżerie (ogrody zimowe) o powierzchni zabudowy do 35 m2, (przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 działki), wolnostojące parterowe budynki rekreacji indywidualnej o powierzchni zabudowy do 35 m2 (przy czym liczba tych obiektów na działce nie może wynosić więcej niż jeden na każde 500 m2 działki), wolnostojące parterowe budynki stacji transformatorowych i kontenerowych stacji transformatorowych o powierzchni zabudowy do 35 m2. (PAP)

krz/ par/

Data publikacji 28.06.2015, 14:21