Wicepremier Morawiecki: nie możemy pozwolić sobie na zamykanie kopalń

15.12.2015, 08:49aktualizacja: 15.12.2015, 08:49

Nie możemy pozwolić sobie teraz ani na zamykanie kopalń, ani na gwałtowny proces restrukturyzacji. Musi się to odbywać w sposób strategicznie zaplanowany - powiedział dziennikarzom wicepremier, minister rozwoju Mateusz Morawiecki.

Dodał, że Polska musi szukać nowych rynków dla węgla.

"Naszą energię elektryczną mamy w 85 proc. z węgla brunatnego i kamiennego. Nie możemy pozwolić sobie teraz ani na zamykanie kopalń, ani na gwałtowny proces restrukturyzacji. Musi się to odbywać w sposób strategicznie zaplanowany i synchroniczny z całą resztą gospodarki" - powiedział przebywający w poniedziałek w Wilnie Morawiecki.

Jak podkreślił, poprawa efektywności energetycznej górnictwa zachodzi i jest niedoceniana. "Dlatego, że ona zachodzi wolniej, niż chcielibyśmy i niż spadek cen. "Część górników przechodzi na emeryturę, zwiększa się efektywność, wiemy o umowach między związkami zawodowymi a kierownictwem JSW. Ten proces zachodzi. Chcemy pomóc Górnemu Śląskowi przejść przez ten proces w sposób łagodny, bezpieczny, spokojny, bez zamykania kopalń" - zaznaczył.

Jego zdaniem Polska nie może sobie pozwolić nagle na wyłączenie elektrowni pracujących na węgiel, bo to jest "nasze być albo nie być". "To jest krwiobieg naszej gospodarki. Więc my pracujemy po pierwsze nad tym, żeby była jak najlepsza efektywność tego naszego sektora wydobycia, ale również nad tym, żeby zdobyć nowe rynki do sprzedaży" - zaznaczył.

Jak podkreślił, do Polski nie powinien trafiać tani, nieobłożony kosztami zielonych certyfikatów, czy kosztami CO2 węgiel z Rosji. Jego zdaniem inaczej wygląda to jeśli chodzi o Ukrainę. (PAP)

luo/ pd/ mhr/

Data publikacji 15.12.2015, 08:49