Wyróżnienie Sunhak Peace Prize za rok 2019 przyznane Waris Dirie i dr. Akinwumi Ayodeji Adesina

23.11.2018, 10:13aktualizacja: 23.11.2018, 10:13

CAPE TOWN, Republika Południowej Afryki, 22 listopada 2018 r. /PRNewswire/ - Komitet nagrody Sunhak Peace Prize ogłosił laureatów wyróżnienia Sunhak Peace Prize za rok 2019 - Waris Dirie i dr Akinwumi Ayodeji Adesina.

Waris Dirie, działaczka na rzecz praw człowieka i supermodelka cieszy się powszechnym uznaniem za szerzenie świadomości na temat klitoridektomii. Natomiast ekonomista rolniczy dr Akinwumi Adesina promuje dobre rządy w Afryce poprzez innowacje rolnicze już od 30 lat i przyczynił się do zwiększenia poziomu bezpieczeństwa żywnościowego w Afryce.

Warisi Dirie wychowała się w rodzinie nomadów i poddano ją klitoridektomii w wieku 5 lat. W 1997 r. podzieliła się tym doświadczeniem z całym światem i została wyznaczona na stanowisko specjalnego ambasadora ONZ w zakresie eliminacji tego zjawiska.

W 2002 r. założyła organizację Desert Flower Foundation, a w 2003 r. prowadzona przez nią kampania przeciwko klitoridektomii doprowadziła 15 państw członkowskich Unii Afrykańskiej do ratyfikacji protokołu z Maputo, który promuje zakończenie tego procederu. W 2012 r. ONZ jednogłośnie przyjęła rezolucję zakazującą praktykowania klitoridektomii, a jednym z celów ONZ jest eliminacja tego procederu do roku 2030.

Drugi laureat dr Akinwumi Adesina był pionierem w poszerzaniu upraw ryżu, zwiększając możliwości kredytowe rolników małorolnych, przyciągając inwestycje prywatne do branży rolniczej i eliminując skorumpowane gałęzie branży nawozowej oraz wdrażając ważne polityki rolnicze.

Przy okazji szczytu Africa Fertilizer Summit w roku 2006 odegrał on bardzo ważną rolę w opracowaniu deklaracji z Abudży w zakresie nawozów w Afrykańskiej Zielonej Rewolucji z celem wyeliminowania głodu w Afryce do roku 2030.

Dr Akinwumi Adesina jest obecnie prezesem African Development Bank Group i promuje podejście High 5 Strategy, które prowadzi do poprawy losu milionów mieszkańców Afryki.

Dr Il Sik Hong, przewodniczący komitetu nagrody Sunhak podkreślił, że „nagroda Sunhak Peace Prize powstała na kanwie idei Jednej Rodziny w Obliczu Boga, a wyróżnienie Sunhak Peace Prize za rok 2019 kładzie szczególny nacisk na prawa człowieka i rozwój ludzki w Afryce".

Nagroda Sunhak Peace Prize jest wyróżnieniem dla jednostek i organizacji, które w znaczący sposób przyczyniły się do szerzenia pokoju i dobrobytu przyszłych pokoleń. Wyróżnienie Sunhak Peace Prize obejmuje nagrodę gotówkową w wysokości miliona dolarów, a wręczenie nagród będzie miało miejsce 11 lutego 2019 r. w Seulu w Korei.

Zdjęcie: https://mma.prnewswire.com/media/785992/Waris_Dirie.jpg

Zdjęcie: https://mma.prnewswire.com/media/785993/Dr_Akinwumi_Adesina.jpg