Zachwycający Balet Moisiejewa po 20 latach w październiku w Polsce!

30.09.2015, 18:33aktualizacja: 30.09.2015, 18:33

Zachwycający Balet Igora Moisiejewa
W dniach 9-15 października Europejska Agencja Reklamowa zaprasza na występy znakomitego Baletu im. Igora Moisiejewa, który do tej pory swoim kunsztem zachwycał widzów w ponad 150 krajach świata.

Założony w 1937 r. zespół, jako pierwsza profesjonalna grupa taneczna, zajmuje się interpretacją artystyczną i promocją tańców narodów świata. Stworzone przez nich widowiska baletowe przepełnione są niewiarygodną perfekcją oraz ekspresją, wobec której nikt z publiczności nie pozostanie obojętny. To występ dla najbardziej wymagających pasjonatów tańca, łączący klasyczną elegancję ze świeżym powiewem XXI wieku.

Igor Moisiejew łączył tańce ludowe z baletem nowoczesnym i klasycznym, tworząc perfekcyjne formy baletowe. Układał również choreografię do wielkich światowych dzieł muzycznych, głównie Piotra Czajkowskiego. Grupa prezentuje blok tańców narodowych wybranych regionów świata. Zespół nieustannie koncertuje w Rosji i zagranicą, ciesząc się ogromnym uznaniem miłośników sztuki. Główny kierunek artystycznego rozwoju grupy to połączenie tradycji i innowacji.

Dzięki profesjonalizmowi i wysokiej kulturze występów zespół jest dziś swoistym Teatrem Tańca. W repertuarze baletu znajdują się znakomite spektakle w jednym akcie, wystawiane z zachowaniem wszelkich zasad światowej kultury choreograficznej i teatralnej. W zespole występują wszechstronni artyści, wykonujący skomplikowane układy choreograficzne, a jednocześnie tworzący rewelacyjne kreacje aktorskie.

W październiku, po 20 latach nieobecności grupy w Polsce, będziemy mogli podziwiać występy ponad osiemdziesięcioosobowego zespołu baletowego w Warszawie, Łodzi, Gdańsku, Olsztynie i Toruniu. Spektakle połączą ze sobą tańce polskie, rosyjskie greckie, meksykańskie, argentyńskie, włoskie, gruzińskie oraz azjatyckie. Wydarzenie cieszy się ogromnym zainteresowaniem widzów oraz znawców sztuki w całym kraju. Bilety w Warszawie zostały wyprzedane w kilka tygodni po ich wystawieniu. Nie przegap okazji i dołącz do licznej publiczności w innych miastach:

09.10 - Teatr Wielki w Łodzi

13.10 - Polska Filharmonia Bałtycka w Gdańsku