Zamek Królewski w Warszawie zaprasza na wystawę pt. "Jan Potocki. Rękopis znaleziony w Saragossie"

12.11.2015, 17:02aktualizacja: 12.11.2015, 17:02

Biblioteka Królewska w Zamku Królewskim
Biblioteka Królewska14 listopada 2015 r. - 31 stycznia 2016 r.

Rok 2015 ogłoszony został Rokiem Jana Potockiego (1761-1815) h. Pilawa, potomka znanego arystokratycznego rodu, pisarza, dramaturga, polityka, historyka, podróżnika, badacza starożytności i obyczajów ludowych. Był on autorem m.in. tekstów historycznych, relacji z podróży do różnych krajów, rozpraw filozoficznych i dramatów (najbardziej znany z nich - "Parady" z 1792 r. - w dalszym ciągu chętnie wystawiany jest na scenach teatralnych). Dziełem, które rozsławiło jego imię daleko poza stronami rodzinnymi był "Rękopis znaleziony w Saragossie", pisany od lat 90. XVIII w., którego pierwsze fragmenty, w języku francuskim, ukazały się drukiem w 1805 r. To wielowątkowa powieść, na stronicach której rzeczywistość miesza się z fantazją, a wydarzenia historyczne i polityczne z elementami zapożyczonymi z legend i orientalnych baśni.

Już od pierwszej edycji dzieło inspirowało wielu twórców. Jedną z najmłodszych plastycznych interpretacji "Rękopisu" jest seria 12. wielkoformatowych kompozycji, autorstwa Sławomira Chrystowa, powstałych na zamówienie Marka Potockiego w technice rysunku tuszem, gwaszu i akwareli na papierze.

Oprócz tych ilustracji na pokazie w Bibliotece Królewskiej w Zamku Królewskim w Warszawie zobaczymy również portrety członków rodziny Potockich (w tym znakomite obrazy pędzla Antona Graffa i Jana Chrzciciela Lampiego), kilka przedmiotów należących do autora "Rękopisu", a także zeszyty z rękopisem powieści. Eksponowane dzieła i pamiątki pochodzą kolekcji Marka Potockiego, Muzeum Zamku w Łańcucie, Fundacji Teresy Sahakian oraz Zamku Królewskiego w Warszawie - Muzeum. Po raz pierwszy pokazywane były one w Muzeum Zamku w Łańcucie w okresie od czerwca do września br.

Komisarz: dr Artur Badach, Ośrodek Sztuki, tel. (22) 35 55 366

Wystawa czynna w godzinach otwarcia Zamku w ramach biletu na zwiedzanie Galerii Lanckorońskich. Galerii Malarstwa, Rzeźby i Sztuki Zdobniczej.

W listopadzie wstęp na ekspozycję jest bezpłatny.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 12.11.2015, 17:02