Zapraszam Cię na kawę do najlepszej sieci kawiarni. Dokąd pójdziemy?

09.11.2017, 15:47aktualizacja: 09.11.2017, 15:47

Kawiarnie 2017
Dzisiejsze kawiarnie bardzo dobrze potrafią łączyć w sobie sentymentalizm XIX wieku z potrzebami klientów żyjących w coraz większym biegu.

Kawiarnia to dobre miejsce na spotkanie biznesowe w mniej zobowiązującej formie. Dzięki temu unika się sztywności biur zbudowanych z betonu i szkła, co ułatwia poznanie się stron i nawiązanie nowych relacji. Kawiarnia to nierzadko miejsce, gdzie idziemy na pierwszą randkę, zatem wybór tej najlepszej jest tym bardziej istotny. A czasami po prostu dobrze jest wyskoczyć gdzieś ze znajomymi i miło spędzić czas.

Współczesne kawiarnie - a przynajmniej te najlepsze z nich - są do tego przygotowane. Oferują szeroki asortyment produktów, miłą atmosferę, fachową obsługę, możliwość korzystania z Internetu oraz …. wyśmienitą kawę i ciastko. I właśnie tym aspektom działalności kawiarni sieciowych postanowili się przyjrzeć eksperci z Polskiego Instytutu Badań Jakości (PIBJA).

Eksperci PIBJA słuchają klientów

Wybór najlepszej kawiarni dobrze jest zostawić w gestii tych, którzy się na tym znają - klientom tych kawiarni. W tym celu zaangażowano panel tajemniczych klientów (z ang. mystery shopper), którzy udali do badanych placówek, aby zgodnie z opracowanym modelem ocenić ich funkcjonowanie, zachowując się przy tym jak „zwykli” konsumenci, którzy zamówili kawę Cappuccino i ciastko. W badaniu uwzględniono lokale należące do następujących sieci:

- Blikle

- Carte D`or

- Costa Coffee

- Cukiernia Sowa

- E.Wedel

- Gorąco Polecam

- Green Caffe Nero

- Grycan

- McCafe

- So! Coffee

- Starbucks

W tym miejscu należy zauważyć, że na powyższej liście znalazły się lokale różnych typów. Mamy więc do czynienia z kawiarnio-cukierniami, kawiarnio-lodziarniami, kawiarnio-piekarniami, kawiarniami zlokalizowanymi przy barach typu fast food. Jednak cechą wspólną ich wszystkich jest to, że są to miejsca, do których klient może przyjść, spotkać się ze znajomymi oraz zamówić kawę i ciastko. Tym samym spełniają one taką samą funkcję, choć niektóre z nich robią to w inny sposób niż pozostałe.

Zdaniem ekspertów PIBJA oraz zaangażowanych w badanie audytorów każdą kawiarnię można oceniać w 4 głównych wymiarach, którym przypisano różne wagi, wpływające na wynik końcowy:

- Czystość i funkcjonalność lokalu - 15% wpływu na ocenę końcową;

- Jakość obsługi klienta - 30% wpływu na ocenę końcową;

- Jakość zamówionej kawy oraz ciastka - 30% wpływu na ocenę końcową;

- Szerokość oferty - 25% wpływu na ocenę końcową.

Eksperci i audytorzy PIBJA zapraszają do…

Biorąc pod uwagę 4 wyżej wymienione grupy kryteriów, które składały się na model ostatecznej oceny, za najlepszą sieci kawiarni tajemniczy klienci i eksperci PIBJA uznali Green Caffe Nero, która zdobyła łącznie 96% (na możliwych 100%). Na drugim miejscu, z notą ostateczną 93%, znalazły się Cukiernie Sowa. Pierwszą trójkę zamyka Costa Coffee - 91%.

Więcej informacji dostępnych na stronie: www.badaniajakosci.pl

KONTAKT:

Polski Instytut Badań Jakości