Zlecone: 110. Targi Canton: głośne wydarzenie oznacza dobre rokowania dla dwustronnego handlu

22.11.2011, 12:14aktualizacja: 22.11.2011, 12:14

KANTON, Chiny, 22 listopada 2011 r. /PRNewswire/ - Niedawno zakończone 110. Targi Canton ustanowiły nowe rekordy w zakresie propagowania dwustronnego handlu pomiędzy Chinami a resztą świata. Największa wystawa w Chinach, która zakończyła się 4 listopada, zaowocowała działalnością o wartości ponad 38 mld USD, o 3% więcej w porównaniu do 109. sesji, która odbyła się wiosną.

Dane liczbowe dla tego przełomowego wydarzenia osiągały wysokie wartości. Niemal 210 000 klientów z 210 krajów i regionów brało w nich udział, w tym ponad 100 z 250 wiodących na świecie detalistów. Jedna trzecia wszystkich klientów pochodziła z 10 krajów będących wiodącymi partnerami handlowymi Chin - więcej kontraktów niż kiedykolwiek wcześniej zostało podpisanych przez klientów z Japonii, Rosji, Brazylii i Indii. Łączna liczba kontraktów podpisanych przez klientów z krajów Afryki, Azji oraz Ameryki Łacińskiej wzrosła o prawie 40%.

Niespotykana wcześniej liczba chińskich i zagranicznych polityków oraz liderów biznesu wysokiego szczebla brała udział w targach, podkreślając pozycję Chin jako rosnącej potęgi gospodarczej. W momencie, gdy gospodarka światowa przechodzi proces powolnej regeneracji, wydarzenie to odgrywa niezwykle ważną rolę dla ożywiania światowej działalności gospodarczej. W swoim przemówieniu inauguracyjnym premier Wen Jiabao podkreślił potrzebę wyrównania przez Chiny poziomu eksportu z poziomem importu, a prezydent Hu Jintao wyraził swoje uznanie dla Targów Canton za ich rolę we wzmacnianiu międzynarodowych więzi handlowych, którą pełnią od 55 lat. Powiedział, że Chiny będą coraz bardziej otwierać się podczas realizacji trwającego obecnie dwunastego planu pięcioletniego.

Na ten rok przypada 55. rocznica Targów Canton oraz 10. rocznica przystąpienia Chin do Światowej Organizacji Handlu (WTO). W celu uczczenia tej okazji, VIP-y biorące udział w targach zostały zaproszone do udziału w forach dotyczących ewoluującej roli Chin w WTO, omawiane były również tematy takie jak rozwijająca się Chińsko-Japońska współpraca gospodarcza, eksport z krajów Ameryki Łacińskiej do Chin oraz wymiana pomiędzy prowincjami Chin a państwami amerykańskimi.

Po bezprecedensowej międzynarodowej promocji 110. Targi Canton mogły się poszczycić ponad 58 tysiącami stanowisk. Ponad 500 wystawców z prawie 50 krajów i regionów zostało zaprezentowanych w obszarze przeznaczonym dla importerów. Goście, VIP-y oraz przedsiębiorstwa miały do dyspozycji wysokiej jakości usługi mające na celu ułatwienie udziału oraz umożliwienie handlu.

"Rozwijająca się sekcja dla importerów w ramach Targów Canton Fair będzie miała znaczący wpływ na cały sektor importu w Chinach", powiedział chiński minister handlu Chen Deming kiedy wizytował wydarzenie. "Ciągłe sukcesy w tej dziedzinie są nieodłącznym warunkiem wprowadzenia równowagi w dwustronnym handlu prowadzonym przez Chiny".

Informacje dla mediów

110. Chińskie Targi Importu i Eksportu (Canton): 15 października - 4 listopada 2011

Więcej informacji na stronie: http://www.cantonfair.org.cn/en/

Źródło: China Foreign Trade Centre(CFTC)