Zlecone: 3, 2, 1 "Wisła"

13.04.2011, 14:37aktualizacja: 13.04.2011, 14:37

Za trzy dni rusza 4. Festiwal Filmów Polskich "Wisła" w Moskwie - wielkie święto polskiego kina. Najlepsze polskie produkcje ubiegłego roku. Ponad 60 filmów i 40 znamienitych gości. Ludzie filmu i kultury.

Filmem otwierającym festiwal będzie obsypana nagrodami "Wenecja" w reżyserii Jana Jakuba Kolskiego a gościem specjalnym młody Marcin Walewski, zdobywca Złotego Lwa na Festiwalu w Gdyni za najlepszy debiut aktorski, który doskonale wcielił się w rolę 11-letniego Marka.

W konkursie głównym zostaną pokazane: "Las" Piotra Dumały oraz "Wydalony" Adama Sikory, "Rewers" Borysa Lankosza, "Rysa" Michała Rosy oraz rozgrywająca się w burzliwych latach 60. "Różyczka" Jana Kidawy-Błońskiego. Pokazane zostaną kontrowersyjne "Galerianki" Katarzyny Rosłoniec. Znakomicie przyjęty wśród polskiej publiczności "Chrzest" Marcina Wrony, ale też "Matka Teresa od kotów" Pawła Sali, "Enen" Feliksa Falka oraz "Jestem twój" Mariusza Grzegorzka. Publiczność festiwalowa będzie miała okazje zobaczyć reżyserski debiut Arkadiusza Jakubika pt. "Prosta historia o miłości" oraz "Handlarza cudów" Jarosława Szody i Bolesława Pawicy.

Rosyjska publiczność obejrzy również najciekawsze animacje ze studia Se-ma-for, wśród nich film "Maska" braci Quay, animacje Marka Skrobeckiego: "Danny Boy" oraz "Ichthys". Se-ma-for zaplanował fascynujące warsztaty animacji poklatkowej, na których uczestnicy dowiedzą się o technologii rejestracji, stanowisku pracy animatora oraz zapoznają się ze specjalistycznym sprzętem do kontroli animacji.

W ramach festiwalu zostanie pokazany blok filmów krótkometrażowych studentów Szkoły Filmowej w Łodzi, Szkoły Filmowej Andrzeja Wajdy oraz trzy filmy ze Studia Munka ("Gdyby ryby miały głos" Tomasza Jurkiewicza, "Hanoi – Warszawa" Katarzyny Klimkiewicz, "Ciemnego pokoju nie trzeba się bać" Jakuba Czekaja).

W programie zaplanowano pokazy filmów największych mistrzów polskiej klimatografii: Andrzeja Wajdy oraz Krzysztofa Kieślowskiego.

W ramach festiwalu odbędzie się również pokaz dokumentów: "Bajki z krainy pieców" Andrzeja Czuldy, "Podziemne państwo kobiet" Claudii Snochowskiej-Gonzalez i Anny Zdrojewskiej.

W sekcji polsko-rosyjskie motywy pokazany zostanie m.in. film Iwana Wyrypajewa pt. "Tlen" ze znakomitą rolą Karoliny Gruszki oraz "Tylko nie teraz" Valerego Pendrakovskiego.

Więcej informacji znajduje się na stronie: http://www.festiwalwisla.pl.

19 listopada zapraszamy do Sali Kongresowej na uroczyste otwarcie 5. Festiwalu Filmów Rosyjskich "Sputnik nad Polską".

Więcej informacji znajduje się na stronie: http://www.sputnikfestiwal.pl.

KONTAKT:

dyrektor Festiwalu Polskich Filmów w Rosji "Wisła"

Małgorzata Szlagowska-Skulska

tel. kom. +48 501 514 499