Zlecone: Dolby Theatre nowym miejscem gali rozdania Oscarów i światową platformą innowacyjnych technologii dźwiękowych w branży rozrywkowej

02.05.2012, 15:45aktualizacja: 02.05.2012, 15:45

Dolby tworzy platformę innowacji w legendarnym miejscu na mapie Hollywood, na początek prezentując nową technologię dźwiękową Dolby Atmos.

SAN FRANCISCO - (BUSINESS WIRE) - W dniu dzisiejszym firma Dolby Laboratories, Inc. (NYSE:DLB) ogłosiła, że Dolby(R) Theatre(TM) - legendarne miejsce na mapie Hollywood, znane światu z odbywających się w nim ceremonii rozdania Oscarów (Academy Awards(R)) - stanie się światową platformą innowacji w dziedzinie technologii dźwiękowych stosowanych w branży rozrywkowej. Dolby udoskonali system nagłośnienia należącego do CMI Group teatru mieszczącego się w Hollywood & Highland Center(R), tworząc tym samym platformę pokazową zarówno aktualnych, jak i przyszłych, światowej klasy rozwiązań technologicznych wprowadzanych przez Dolby. Na początek firma zaprezentowała rewolucyjną technologię dźwiękową pod nazwą Dolby Atmos(TM), której premiera odbyła się w zeszłym tygodniu.

Wprowadzenie przez Dolby nowych technologii dźwiękowych w Dolby Theatre odzwierciedla jej zaangażowanie w opracowywanie innowacji i umacnianie pozycji firmy jako lidera w branży technologii rozrywkowych, którego rozwiązania dostarczają najbardziej realistycznych i poruszających doznań. Proces udoskonalania sytemu nagłośnienia w teatrze - o powierzchni 180 000 stóp kwadratowych (ok. 16 720 m2) z 3 400 miejscami - Dolby rozpocznie od zainstalowania Dolby Atmos - przełomowej technologii dźwiękowej zapewniającej najbardziej naturalne doznania zmysłowe, które przypominają te odczuwane w rzeczywistości. Firma sukcesywnie będzie udoskonalała Dolby Theatre za pomocą najnowszych technologii, sprawiając że będzie to najpopularniejsza arena światowych premier filmowych i innych wydarzeń.

"Dolby to marka znana na całym świecie z tego, że dostarcza ludziom najlepszych, najbardziej realistycznych doznań dźwiękowych, niezależnie od otoczenia - mówi Kevin Yeaman, prezes i dyrektor wykonawczy Dolby Laboratories. - Dzięki współpracy z CIM Dolby Theatre będzie nie tylko miejscem rozdania Oscarów, ale i światową platformą, na której Dolby przez następne dziesięciolecia prezentować będzie swoje innowacje".

Dolby od lat na nowo definiuje jakość doznań dźwiękowych zarówno w kinach, jak i w domach, a jej technologie są synonimem wysokiej jakości. Obecnie stosowane są one w nagłośnieniach kinowych, nośnikach Blue-ray, grach wideo, nośnikach DVD, urządzeniach przenośnych, telewizji cyfrowej, cyfrowej telewizji kablowej, a także w profesjonalnych studiach nagraniowych oraz w systemach satelitarnych.

Przez 34 kolejne lata filmy produkowane z zastosowaniem technologii dźwiękowych Dolby otrzymywały nominacje do Oscara w kategorii najlepszego dźwięku. W Dolby Theatre będzie się odbywała coroczna ceremonia rozdania Oscarów.

"Dolby Laboratories od wielu lat związane jest z Hollywood, wnosząc w tym czasie znaczny wkład w przemysł rozrywkowy. Dolby to uznana na świecie międzynarodowa marka, firma uznawana za lidera w dziedzinie innowacji technologicznych. Jesteśmy dumni, że będziemy mogli z nią współpracować w ramach Dolby Theatre mieszczącego się w Hollywood & Highland Centre" - powiedział Shaul Kuba, współzałożyciel Grupy CIM.

Najświeższe informacje dotyczące Dolby Laboratories i Dolby Theatre można znaleźć śledząc @Dolby w serwisie Twitter oraz klikając "Lubię to" na stronie Dolby Laboratories w serwisie Facebook.

Informacje o Dolby Laboratories

Dolby Laboratories (NYSE:DLB) to światowy lider w dziedzinie technologii decydujących o najwyższej jakości rozrywki. Firma założona w 1965 roku i najbardziej znana z produkcji najwyższej jakości systemów nagłośnieniowych w technologii surround stosowanych w kinach, domach i urządzeniach przenośnych tworzy innowacyjne rozwiązania, które wzbogacają doznania dźwiękowe w kinie, domu czy na spacerze. Więcej informacji na temat Dolby Laboratories i technologii tej firmy można znaleźć na stronie: http://www.dolby.com.

Dolby i symbol DD stanowią zarejestrowane znaki handlowe Dolby Laboratories. "Academy Awards(R)" stanowi zarejestrowany znak handlowy i usługowy Amerykańskiej Akademii Sztuki i Wiedzy Filmowej. Wszelkie inne znaki handlowe pozostają własnością ich poszczególnych właścicieli. S12/25634 DLB-G

Zdjęcia/galeria multimedialna dostępna na stronie: http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=50260673&lang=en

KONTAKT:

Dolby Laboratories