Zlecone: Goodrich rozpoczyna budowę nowego zakładu w Rzeszowie

03.11.2010, 12:23aktualizacja: 03.11.2010, 12:23

Po sukcesie jaki odniósł zakład produkujący podwozia lotnicze w Krośnie, Goodrich rozpoczyna budowę drugiego obiektu na terenie polskiej Doliny Lotniczej

CHARLOTTE, Karolina Północna, 2 listopada 2010 r. /PRNewswire/ - Goodrich Corporation (NYSE: GR) rozpoczęła przygotowania do budowy na nowym terenie o powierzchni 13 akrów w Rzeszowie. Teren, który kupiono w 2008 r., znajduje się w dogodnej lokalizacji i sąsiaduje z międzynarodowym lotniskiem w Rzeszowie, w samym sercu Doliny Lotniczej.

Goodrich zbuduje w tym miejscu nowy zakład produkcyjny, który na początku wesprze działalność korporacji w zakresie produkcji podwozi lotniczych, a w przyszłości także kolejne formy działalności Goodrich.

Inwestycja jest warta ponad 50 mln USD. Zakład będzie zatrudniać ok. 250 osób. Rozpoczęcie produkcji planowane jest w drugim kwartale 2012 r.

Będzie to drugi obiekt Goodrich w Polsce, obok zakładu działającego w Krośnie, który produkuje i montuje podzespoły podwozi lotniczych dla wielu klientów komercyjnych i wojskowych takich jak: Airbus, Boeing, Gulfstream i Lockheed Martin. Fabryka powstała w Krośnie 15 lat temu jako spółka joint venture. W 2001 r. została w całości przejęta przez Goodrich; obecnie zatrudnia ponad 400 osób.

Prezes działu napędów i systemów lądowania w Goodrich, Jack Carmola powiedział: "Nowa fabryka w Rzeszowie niemal podwoi zasięg działalności Goodrich w Polsce. Tę niezwykle ważną inwestycję zrealizowano w dowód uznania ciężkiej pracy i poświęcenia pracowników z krośnieńskiego zakładu produkującego nadwozia, jak również dzięki sukcesowi, jaki odniósł ten zakład".

Goodrich Corporation z listy Fortune 500 to globalny dostawca systemów i usług skierowanych do klientów wyspecjalizowanych w dzidzinie aeronautyki, obrony i bezpieczeństwa narodowego. Dzięki jednej z najbardziej zróżnicowanych ofert w branży, Goodrich oferuje klientom z całego świata wysokiej jakości usługi produkcyjne i udostępnia punkty serwisowe. Więcej informacji można znaleźć pod adresem http://www.goodrich.com.

Goodrich Corporation prowadzi działalność za pośrednictwem swoich oddziałów lub jako spółka macierzysta kontrolująca swoje filie, z których jedna lub więcej może być w tej informacji prasowej nazywana "Goodrich Corporation".

Oświadczenie "safe harbor" zgodnie z ustawą o reformie orzecznictwa w sprawach ochrony prywatności z 1995 r.: oświadczenia w niniejszej informacji prasowej dotyczące działalności Goodrich Corporation, które nie są faktami historycznymi, stanowią "wypowiedzi prognozujące", które łączą się z ryzykiem i niepewnością. Omówienie takiego ryzyka i niepewności, które mogłyby spowodować, że rzeczywiste wyniki będą się różnić od tych zawartych w wypowiedziach prognozujących, znajduje się w dziale "Czynniki ryzyka" w Rocznym Raporcie Spółki lub Formularzu 10-K za ostatni rok podatkowy.

Źródło: Goodrich Corporation; GR - napędy i systemy wspomagające lądowanie

KONTAKT: