Zlecone: I miejsce HEUTHES w rankingu w IT@BANK 2010

06.12.2010, 14:57aktualizacja: 06.12.2010, 14:57

Rozstrzygnięto doroczny ranking "Miesięcznika Finansowego BANK" skupiający najlepsze firmy informatyczne specjalizujące się w rozwiązaniach dla bankowości oraz branży finansowej.

W rankingu IT@BANK 2010 firma HEUTHES zdobyła I miejsce w kategorii Efektywność. HEUTHES zajął również 5 miejsce w zestawieniu ogólnym firm, 12 miejsce w podrankingu "Pozycja firm w sektorze finansowym" oraz 18 miejsce w kategorii "Potencjał rozwojowy".

"Wiele lat temu uczyliśmy się od banków efektywnego działania. Dzisiaj my możemy podzielić się naszymi rozwiązaniami i wiedzą z bankami, aby i one osiągały jak najwyższą efektywność" - powiedział Wojciech Grzybek, prezes Zarządu HEUTHES Sp. z o.o., odbierając nagrodę z rąk redaktora naczelnego "Miesięcznika Finansowego BANK" Stanisława Brzeg-Wieluńskiego.

Pierwsze miejsce w konkursie IT@BANK HEUTHES zdobył w odstępie dwóch lat już po raz drugi. Potwierdza to, że strategia rozwoju systemów informatycznych dla sektora finansowego, obrana kilkanaście lat temu przez zarząd firmy była słuszna i efektywna. Opiera się ona na koncepcji budowy aplikacji w oparciu o własne, wysokozaawansowane technologie. Do najważniejszych należą Client-Web-Server i HDB.

Najważniejsze systemy informatyczne firmy to MULTICENTAUR, GRYFCARD oraz rozwiązanie ERP/CRM/DMS dla przedsiębiorstw dostępne zarówno w trybie SaaS, jak i licencji o nazwie ISOF. Najnowszym opracowaniem skierowanym także do instytucji finansowych jest ISOF-Workflow, zapewniający obsługę dokumentów elektronicznych, formularzy i ich obiegów.

Była to już V edycja rankingu, tradycyjnie organizowanego przez redakcję "Miesięcznika Finansowego Bank", wydawanego przez Centrum Prawa Bankowego i Informacji. Sporządzono go na podstawie ankiet specjalnie przygotowanych przez analityków rynku bankowego.

Wręczenie nagród dla laureatów rankingu IT@BANK nastąpiło w dniu 18 listopada br. w trakcie konferencji przygotowanej przez Związek Banków Polskich, podczas której poruszone zostały najbardziej priorytetowe kwestie z obszaru technologii informatycznych w odniesieniu do instytucji finansowych. Licznie zgromadzonych uczestników powitał prof. dr hab. Remigiusz Kaszubski, dyrektor Zespołu Systemu Płatniczego i Bankowości Elektronicznej w ZBP.

Konferencja została podzielona na 3 sesje. Pierwszą z nich pt. "Zarządzenie poprzez zwiększenie efektywności procesów IT" prowadził prof. Kaszubski. Sesja druga poświęcona została bezpieczeństwu IT z omówieniem obecnych tendencji i kierunków rozwoju tej gałęzi rozwiązań. Moderatorem był Andrzej Kawiński z Forum Technologii Bankowych ZBP. "Cloud Computing - czy banki w Polsce wejdą w chmurę obliczeniową?" to główny temat cieszącej się dużym zainteresowaniem sesji trzeciej, której prowadzącym był po raz kolejny prof. Remigiusz Kaszubski.

Fotorelacja jest dostępna pod adresem: http://www.isof.pl/pdf/BIULETYN_ITBANK.pdf

Źródło informacji: HEUTHES Sp. z o.o.

Data publikacji 06.12.2010, 14:57
Źródło informacji PAP