Zlecone: Karty podarunkowe - doskonały prezent na Wielkanoc

19.04.2011, 11:30aktualizacja: 19.04.2011, 11:30

- Konsumenci poświęcają sporo czasu i energii na często bezskuteczne poszukiwanie prezentów dla najbliższych;

- Co roku wiele osób otrzymuje prezenty, z których nie jest zadowolona i zwraca je do sklepu;

- Aż 52% ankietowanych Polaków uznaje karty podarunkowe za odpowiedni prezent dla przyjaciół i bliskich znajomych.

Coraz więcej pracujemy i w rezultacie mamy coraz mniej czasu wolnego, m.in. na poszukiwanie świątecznych prezentów dla najbliższych. Decyzje podjęte w pośpiechu nie zawsze okazują się trafne. Sposobem na uniknięcie rozczarowania członków rodziny mogą być karty podarunkowe, które ponad połowa ankietowanych Polaków, po zapoznaniu się z ideą kart podarunkowych, uznaje za odpowiedni prezent dla przyjaciół i bliskich znajomych. Karty podarunkowe to nowoczesna forma bonów towarowych, będących substytutem pieniądza. W przeciwieństwie do tradycyjnych bonów, karty mogą być wielokrotnie używane – aż do wyczerpania wpłaconej na nie kwoty. Zapakowane w eleganckie etui, są wygodnym i coraz popularniejszym prezentem na świecie. Przykładowo, każdy Brytyjczyk rocznie kupuje średnio od 3 do 5 kart podarunkowych, wydając na nie około 100 funtów.

Ideę kart w Polsce popularyzuje Polskie Stowarzyszenie Emitentów Kart Podarunkowych. "Od kilku lat obserwowaliśmy rozwój rynku kart podarunkowych w Stanach Zjednoczonych i w Europie – mówi Grzegorz Głowacki, wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Emitentów Kart Podarunkowych. - Uznaliśmy, że to wygodne rozwiązanie dla poszukujących prezentu sprawdzi się również w Polsce. Nasze Stowarzyszenie zrzesza polskich wydawców kart podarunkowych, dba o prawidłowy rozwój rynku oraz promuje karty podarunkowe jako prezent zawsze trafiony". Jak dotąd, karty mają w swojej ofercie takie sieci handlowe w Polsce, jak Reserved, Duka, Pizza Hut, sieć aptek Dbam o Zdrowie, Empik i wiele innych sieci handlowych.

Więcej informacji na temat kart podarunkowych można znaleźć na stronie internetowej http://www.kartypodarunkowe.org.

Plik graficzny dotyczący tej informacji prasowej znajduje się na portalu Serwisu Informacji Zleconych pod adresem http://siz.pap.pl.

KONTAKT:

Grzegorz Głowacki