Zlecone: Rusza nowa seria wydawnicza Wydawnictwa Czarne - Historia/Historie

09.08.2011, 11:04aktualizacja: 09.08.2011, 11:04

Znakiem firmowym Czarnego jest literatura pogranicza, europejska i światowa beletrystyka, proza podróżnicza, literatura faktu - doskonałe reportaże, powieści dokumentalne, eseistyka. Ich wspólnym mianownikiem jest to, że na rozmaite literackie sposoby odkrywają przed czytelnikiem nieznane, zapomniane lub odrzucone oblicza rzeczywistości. Seria Historia/Historie powstaje, by zapomnianych lub pomijanych obszarów poszukać także w przeszłości. Chcemy wydawać książki mówiące o la petite histoire, o zdarzeniach nieodkrytych lub niedocenianych, a także o tych, o których dopiero od niedawna można mówić. Zamierzamy wydawać opowieści o małych historiach w łonie tej wielkiej, o historiach życia, prywatnych losach zwykłych ludzi. Interesują nas książki przełamujące akademicki paradygmat pisarstwa historycznego - reportaże historyczne, studia antropologiczne, wspomnienia, eseje, relacje dokumentalne. Książki proponujące nowe, niekoniecznie łatwe interpretacje, książki syntetyczne, oryginalne, barwne, ale niepozbawione literackiej klasy.

Pierwszy tytuł w serii Historia/Historie - premiera 10 sierpnia

"Czarni myśliwi. Brygada Dirlewangera"

Przekład z języka francuskiego Wojciech Gilewski

Czarni myśliwi - recydywiści i kłusownicy, którym Himmler osobiście proponuje wolność w zamian za polowanie na ludzi na terenach okupowanych. Człowiek przystępujący do tej faustowskiej umowy to Oskar Dirlewanger, doktor politologii, ochotnik z czasów pierwszej wojny światowej, sadysta skazany za gwałt na nieletniej. Jako żołnierz, a potem działacz nazistowski podejmuje walkę ze "światem wrogów", którzy zagrażają Niemcom.

Dla czarnych myśliwych wojna oznacza polowanie na partyzantów, ale zajmują się także dozorowaniem polskich Żydów w obozach i uczestniczą w tłumieniu powstania warszawskiego. Ludzie z jednostki specjalnej dokonują rzezi, gwałtów, grabieży na taką skalę, że same zwierzchnictwo SS wszczyna w tej sprawie dochodzenie. Dwieście białoruskich wiosek znika z powierzchni ziemi, w Warszawie z rąk czarnych myśliwych giną tysiące ludzi. Żołnierze Dirlewangera wyróżniają się okrucieństwem w czasie rzezi Woli. Napisana na podstawie materiałów z archiwów niemieckich, rosyjskich i polskich praca Christiana Ingrao stanowi pierwsze całościowe opracowanie na temat kłusowników Hitlera.

Źródło informacji: Wydawnictwo Czarne

Data publikacji 09.08.2011, 11:04