Zwycięzca konkursu Lutosławskiego z 2009 roku zagra w Trójmieście i Krakowie

12.02.2018, 10:11aktualizacja: 12.02.2018, 10:11

2Cellos (3)
Chorwacki muzyk Luka Šulić, który w 2009 roku wygrał prestiżowy Konkurs Wiolonczelowy im. Witolda Lutosławskiego, przyjeżdża ponownie na koncerty do Polski. Wraz ze Stjepanem Hauserem, z którym współtworzy duet 2Cellos, wystąpi w maju w trójmiejskiej Ergo Arenie oraz w krakowskiej Tauron Arenie.

W 2009 roku podczas warszawskiego konkursu (którego XI edycję wygrał Haruma Sato), grając na wiolonczeli Stradivariusa swojego taty, Luka Šulić został doceniony i wyróżniony dodatkową nagrodą specjalną.m.in. za wykonanie „Wariacji Sacherowskiej”.

Luka Šulić i Stjepan Hauser tworzący 2Cellos to dwaj doskonale wykształceni wiolonczeliści klasyczni. Zaczynali swoją przygodę z muzyką klasyczną w wieku pięciu lat. Ukończyli szkoły muzyczne, począwszy od najniższego szczebla, a skończywszy na Królewskiej Akademii Muzycznej w Londynie. Uczestniczyli także w wielu kursach mistrzowskich, nieustannie koncertując. Brali udział w licznych konkursach wiolonczelowych, a na jednym z nich się poznali.

Postanowili wspólnie rozwijać się i eksperymentować - niekoniecznie w konwencji klasycznej - i tak zrodził się pomysł na zaaranżowanie przeboju Michaela Jacksona „Smooth Criminal”, co dało im przepustkę do wielkiego świata muzyki.

Oprócz aranżowania słynnych hitów, 2Cellos komponują też własne utwory. W 2015 r. opracowali m.in. muzykę do napisów końcowych do filmu „September of Shiraz” z udziałem Salmy Hayek i Adriena Brody’ego. Jednak to granie koncertów na żywo jest tym, co ich najbardziej interesuje.

Wiolonczeliści nie zapominają o swoim klasycznym wykształceniu i co jakiś czas udostępniają w sieci nagrania z muzyką poważną. Na ich oficjalnym kanale YouTube, obok wykonań z muzyką rockowo-popowo-metalową, znajdują się także „Oblivion” Piazzoli, a nawet „Koncert na dwie wiolonczele” Vivaldiego. To właśnie solidne wykształcenie klasyczne pozwala im robić to, co chcą i lubią. Spełniają swoje marzenia o wielkiej scenie i tłumach na koncertach, nie zatracając przy tym swoich klasycznych fascynacji.

2Cellos zagrają w Polsce 18 maja w trójmiejskiej Ergo Arenie oraz 19 maja w krakowskiej Tauron Arenie.

Bilety na wydarzenia można nabywać za pośrednictwem stron www.bilety.imprezyprestige.com oraz eBilet.pl, a także w salonach Empiku w całym kraju. Organizatorem koncertów jest agencja Prestige MJM.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 12.02.2018, 10:11