Janiszewski: inwestycje strategicznym kierunkiem rozwoju PAŻP

10.07.2018, 18:41aktualizacja: 10.07.2018, 18:41

Inwestycje w nowoczesne technologie, które m.in. posłużą do budowy nowoczesnych systemów zarządzania ruchem lotniczym, to główne kierunki działania Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej - powiedział nowy p.o. prezesa PAŻP Janusz Janiszewski.

Premier Mateusz Morawiecki powołał w poniedziałek Janusza Janiszewskiego na stanowisko pełniącego obowiązki prezesa Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej. Janiszewski zastąpił na tym stanowisku odwołanego w piątek z funkcji prezesa PAŻP Janusza Niedzielę.

Janiszewski przekazał, że strategia PAŻP oraz całego rynku lotniczego musi być dostosowana do potrzeb branży na najbliższe 15-20 lat, gdzie odnotowujemy wzrosty ruchu lotniczego.

"Niewątpliwie naszym celem strategicznym będzie ugruntowanie silnej pozycji Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej na arenie międzynarodowej, w tym w szczególności w ramach jednolitego nieba. Chcemy, żeby Polska i PAŻP stały się jednym z głównych liderów rynku zarządzania ruchem lotniczym" - mówił Janiszewski prezentując strategiczne kierunki rozwoju PAŻP.

Jak dodał, celem agencji będzie przede wszystkim inwestycja w nowoczesne technologie, które posłużą m.in. do budowy nowoczesnych systemów zarządzania ruchem lotniczym.

"Głównym priorytetem będzie pomoc państwu polskiemu w zapewnieniu odpowiednich służb w powstającym Centralnym Porcie Komunikacyjnym. Zrobimy wszystko, żeby zdobyć środki na najbliższe siedem lat, tak aby móc w pełni zrealizować cele stawiane przez rząd, państwo polskie oraz przez wzrost i rozwój całego rynku lotniczego w Europie. To są nasze podstawowe cele i podstawowa wizja" - powiedział Janiszewski.

Janiszewski od 18 lat jest kontrolerem ruchu lotniczego. (PAP)

aop/ dym/ skr/

Data publikacji 10.07.2018, 18:41