Jurgiel: redukcja dzików, bioasekuracja i budowa ogrodzenia w walce z ASF

31.07.2017, 09:30aktualizacja: 31.07.2017, 09:30

Możliwość odstrzałów sanitarnych dzików na terenie parków narodowych, budowa ogrodzenia na granicy z Białorusią i Ukrainą i bioasekuracja to sposoby, które mają pomóc zwalczać ASF w Polsce - mówił w Białymstoku minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel.

W związku z pojawiającymi się nowymi ogniskami ASF u świń trzeba zaostrzyć działania dotyczące zwalczania tej choroby - mówił w niedzielę na konferencji prasowej minister. W ocenie Jurgiela głównym czynnikiem, przez który rozprzestrzenia się ASF są dziki.

Poinformował o zatwierdzonej kilka dni wcześniej przez Senat noweli ustawy ułatwiającej zwalczanie afrykańskiego pomoru świń (ASF). Powiedział, że obecnie ustawa czeka na podpis prezydenta. Jurgiel powiedział, że jedną z nowości w tej noweli jest to, że będzie możliwy odstrzałów sanitarny dzików na terenie parków narodowych i rezerwatów.

Według Jurgiela problemem są też dziki, które "przenikają" do Polski z Białorusi i Ukrainy. Mówił, że te państwa nie podają, jak dużym problemem jest ASF na ich terenie. "Rząd podjął decyzję o budowie ogrodzenia, które ma zabezpieczyć przed przenikaniem dzików z Białorusi i Ukrainy na teren naszego kraju" - powiedział.

Innym sposobem na zwalczanie ASF w Polsce - jak mówił Jurgiel - mają być ułatwienia dla myśliwych, jak polowanie z noktowizorem i z nagonką. Zarządzenia w tych sprawach ma przygotować do końca lipca minister środowiska. Jedno z rozporządzeń ma dotyczyć zniesienia zakazu odstrzału dzików w okresie lęgowym.

Od 15 sierpnia wchodzą też nowe zasady bioasekuracji. Obecnie prowadzona jest kampania informacyjna. Rolnicy do 14 sierpnia mają czas na decyzję czy dostosują swoje gospodarstwo do wymogów bioasekuracji czy też zdecydują o wygaszaniu hodowli, wtedy do połowy września muszą złożyć wnioski o wypłatę odszkodowań. (PAP)

swi/ agz/

Data publikacji 31.07.2017, 09:30