KE chce, by Niemcy wyjaśniły prawne wątpliwości wokół Nord Stream 2

27.02.2017, 20:20aktualizacja: 27.02.2017, 20:20

Unijni ministrowie ds. energii rozmawiali o planowanym gazociągu Nord Stream 2. Poza Polską krytyczne stanowisko wyraziło kilka innych krajów UE. KE poinformowała, że chce, by niemiecki regulator wyjaśnił prawne wątpliwości wokół inwestycji.

Sprawę wywołała grupa europosłów, która wystosowała apel do przedstawicieli krajów unijnych, by temat Nord Stream 2 stanął na spotkaniu Rady UE ds. energii. Pismo do sprawującej przewodnictwo w Radzie UE Malty skierował w ubiegłym tygodniu w imieniu deputowanych z różnych frakcji szef komisji przemysłu, badań i energii PE Jerzy Buzek.

"Chcielibyśmy, aby państwo dołączyli do naszego zapytania do Komisji Europejskiej, by ta dostarczyła ocenę stosowania prawa UE do gazociągu Nord Stream 2" - napisali eurodeputowani do przedstawicieli państw unijnych.

Jak mówił w poniedziałek w Brukseli wiceszef resortu energii Michał Kurtyka, gazociąg, który dociera na terytorium UE, powinien podlegać prawu UE. Poza Polską głos w tej sprawie na posiedzeniu Rady zabrały m.in. Litwa, Szwecja, Dania i Rumunia.

"Zostaliśmy wsparci przez wiele krajów, które poprosiły KE o to, żeby w wersji pisemnej wypowiedziała się, w jaki sposób zamierza traktować ten gazociąg" - relacjonował Kurtyka.

Już w zeszłym roku część państw unijnych wystosowała list do Komisji Europejskiej, by zajęła ona stanowisko co do tego, jaki reżim prawny powinien obowiązywać Nord Stream 2.

Unijny komisarz ds. działań klimatycznych i energii Miguel Canete mówił na poniedziałkowej konferencji prasowej, że priorytetem dla KE jest stworzenie zdywersyfikowanego rynku gazu. "Nie widzimy potrzeby nowej infrastruktury o wielkości takiej jak Nord Stream 2. UE będzie dalej wspierała tranzyt rosyjskiego gazu przez Ukrainę" - zadeklarował Canete. (PAP)

stk/ kot/ mc/

Data publikacji 27.02.2017, 20:20